ŚwiatKsiążka kucharska, której nikt w Izraelu nie chce wydać

Książka kucharska, której nikt w Izraelu nie chce wydać

Izraelski emerytowany kardiolog chce opublikować pierwszą w kraju książkę kucharską z przepisami na wieprzowinę. Koszty będzie musiał pokryć sam, gdyż żadne izraelskie wydawnictwo nie chce tego zrobić. Żydzi i muzułmanie nie jedzą bowiem mięsa świni.

15.01.2010 | aktual.: 16.01.2010 00:22

Wieprzowina to w Izraelu temat tabu. Nawet świeccy Izraelczycy nazywają ją "białym mięsem". Pod taką też nazwą funkcjonuje w menu restauracji. Pomysł emerytowanego kardiologa wzbudził więc kontrowersje. Eli Landau swoje dzieło zatytułował "Biała Książka na Nowy Rok".

Wieprzowina stała się w Izraelu popularniejsza dzięki rosyjskim imigrantom, którzy nie przestrzegają koszerności. Pięć lat temu Sąd Najwyższy zezwolił na jej sprzedaż. Mięso świni można dostać przede wszystkim w rosyjskich sklepach. Jeden z nich w Tel Awiwie nazywa się "Królestwo wieprzowiny".

gotowanieksiążkaizrael
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)