Kawa chroni wątrobę przed rakiem
Wypicie kilku filiżanek kawy dziennie
znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby - utrzymuje
grupa japońskich naukowców, którzy przez ponad dziesięć lat
prowadzili stosowne badania na ponad 60 tysiącach osób.
21.01.2005 | aktual.: 21.01.2005 12:29
Podobne wyniki przyniosły badania na zwierzętach - napisano w doniesieniu opublikowanym w piątek przez grupę badaczy z uniwersytetu w japońskim mieście Sendai.
Grupa ta od roku 1984 do 1997 prowadziła obserwacje 61 tysięcy osób w wieku powyżej 40 roku życia. Ludzie ci mieli różne zawody i upodobania.
Stosunkowo szybko ustalono, że rak wątroby najczęściej pojawiał się u tych, co w ogóle kawy nie piją. Przyjąwszy, że prawdopodobieństwo wystąpienia raka u tej grupy wynosi "jeden", uczeni wyliczyli, że u tych, którzy piją powyżej dwóch filiżanek kawy dziennie, współczynnik ryzyka wynosi 0,58. Wśród tych, co pili mniej niż filiżankę dziennie - liczba ta wyniosła 0,78.
Japońscy naukowcy na razie nie byli w stanie nazwać tego składnika kawy, który zapobiega rakowi wątroby.
Doświadczenia na zwierzętach wykazały, że takie właściwości może mieć kwas chlorogenowy zawarty w ziarnach kawowych.