Jedzenie do długowieczności
Właściwa dieta i korzystne geny warunkują długowieczność - dowodzi "Rzeczpospolita", odwołując się do badań naukowych.
17.12.2002 | aktual.: 17.12.2002 07:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W latach 80. demografowie z Uniwersytetu w Bordeaux spostrzegli, że przeciętna długość życia w ich regionie, a także w Burgundii przewyższa średnią krajową. Bezpośrednią przyczyną okazała się mniejsza częstotliwość chorób układu krążenia.
Szukając przyczyn tego zjawiska, zwrócono uwagę na to, że bardziej długowieczni Francuzi wcale nie stosowali zdrowszej diety, przeciwnie, pili więcej wina niż mieszkańcy innych regionów. Tak narodził się "francuski paradoks". Media powiązały go ze spożywaniem czerwonego wina, jednak naukowcy stwierdzili, że ma związek ze szczególnego rodzaju dietą. Jeśli występuje w niej dużo warzyw, owoców, ryb, oliwa z oliwek, a także wino, lecz niewiele mięsa - powstaje konglomerat zwany dietą śródziemnomorską, sprzyjającą zdrowiu, a w konsekwencji długiemu życiu.
Badania wskazują również, że najlepszą dietą przedłużającą życie jest po prostu jedzenie mniej. Nadzieją jest również możliwość modyfikowania genów. (reb)