PolskaJak mieszano w polskim garnku

Jak mieszano w polskim garnku

Sushi, frutti di mare, ślimaki, sery pleśniowe – coraz więcej Polaków sięga po takie produkty. I słusznie, bo również horyzonty kulinarne warto i należy poszerzać. Nie powinniśmy się jednak wstydzić polskiej tradycji kulinarnej, którą zachwycają się przecież odwiedzający nasz kraj goście. Wystawa "Kuchnia polska – jak powstanie tradycyjny smak" zorganizowana przez Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie przypomina, że mamy powody do dumy.

Jak mieszano w polskim garnku
Źródło zdjęć: © wp.pl / Konrad Żelazowski

16.05.2007 | aktual.: 16.05.2007 10:35

Galeria

[

]( http://wiadomosci.wp.pl/kuchnia-polska-8211-jak-powstanie-tradycyjny-smak-6038691999847041g )[

]( http://wiadomosci.wp.pl/kuchnia-polska-8211-jak-powstanie-tradycyjny-smak-6038691999847041g )
Kuchnia polska - jak powstanie tradycyjny smak

Polskie biesiady przy stole to wielopokoleniowa tradycja – szczególnie wyraźnie widoczna podczas świąt. To właśnie wtedy polska rodzina siada przy stole i potrafi spędzić przy nim kilka kolejnych dni, przy okazji zyskując kilka dodatkowych kilogramów. Cóż z tego skoro Polak dobrze zjeść lubi – najpierw zupę, później mięsiwa, wędliny, sałatki, ryby, warzywa, grzyby, a na końcu ciasta. W międzyczasie oczywiście wszystko dobrze popijając.

"Kuchnia to potęga i łatwo to potęga i łatwo to stwierdzenie uzasadnić: przy stole zaspokajamy naraz niemal wszystkie potrzeby ze znanej hierarchii potrzeb Abrahama Maslowa. Przede wszystkim potrzeby fizjologiczne: głodu i pragnienia, ale także potrzebę przynależności i więzi z innymi, czasem potrzeby statusowe: uznania i prestiżu, a zdarza się także, że potrzeby samoaktualizacji i samorealizacji, czyli poznawania świata: jego smaków, obrazów i zapachów" - napisał socjolog, prof. Kazimierz Krzysztofek w artykule "Celebrując po polsku przy stole. Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej" w kwartalniku „Kultura Współczesna”. Zwraca w nim również uwagę na powrót Polaków do kulinarnych korzeni: kuchni regionalnej i etnicznej.

Na wystawie "Kuchnia polska – jak powstanie tradycyjny smak" w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie, przedstawiono najbardziej charakterystyczne produkty polskiej kuchni i pokazano dawne, tradycyjne sposoby ich pozyskiwania, przyrządzania, konserwowania i przechowywania. Tradycja kulinarna to jednak nie tylko same potrawy – to również sprzęty i narzędzia, dzięki którym one powstają.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)