Jak mieszano w polskim garnku

Sushi, frutti di mare, ślimaki, sery pleśniowe – coraz więcej Polaków sięga po takie produkty. I słusznie, bo również horyzonty kulinarne warto i należy poszerzać. Nie powinniśmy się jednak wstydzić polskiej tradycji kulinarnej, którą zachwycają się przecież odwiedzający nasz kraj goście. Wystawa "Kuchnia polska – jak powstanie tradycyjny smak" zorganizowana przez Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie przypomina, że mamy powody do dumy.

Obraz
Źródło zdjęć: © wp.pl / Konrad Żelazowski
Obraz

Galeria

[

Obraz

]( http://wiadomosci.wp.pl/kuchnia-polska-8211-jak-powstanie-tradycyjny-smak-6038691999847041g )[

Obraz

]( http://wiadomosci.wp.pl/kuchnia-polska-8211-jak-powstanie-tradycyjny-smak-6038691999847041g )
Kuchnia polska - jak powstanie tradycyjny smak

Obraz

Polskie biesiady przy stole to wielopokoleniowa tradycja – szczególnie wyraźnie widoczna podczas świąt. To właśnie wtedy polska rodzina siada przy stole i potrafi spędzić przy nim kilka kolejnych dni, przy okazji zyskując kilka dodatkowych kilogramów. Cóż z tego skoro Polak dobrze zjeść lubi – najpierw zupę, później mięsiwa, wędliny, sałatki, ryby, warzywa, grzyby, a na końcu ciasta. W międzyczasie oczywiście wszystko dobrze popijając.

"Kuchnia to potęga i łatwo to potęga i łatwo to stwierdzenie uzasadnić: przy stole zaspokajamy naraz niemal wszystkie potrzeby ze znanej hierarchii potrzeb Abrahama Maslowa. Przede wszystkim potrzeby fizjologiczne: głodu i pragnienia, ale także potrzebę przynależności i więzi z innymi, czasem potrzeby statusowe: uznania i prestiżu, a zdarza się także, że potrzeby samoaktualizacji i samorealizacji, czyli poznawania świata: jego smaków, obrazów i zapachów" - napisał socjolog, prof. Kazimierz Krzysztofek w artykule "Celebrując po polsku przy stole. Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej" w kwartalniku „Kultura Współczesna”. Zwraca w nim również uwagę na powrót Polaków do kulinarnych korzeni: kuchni regionalnej i etnicznej.

Na wystawie "Kuchnia polska – jak powstanie tradycyjny smak" w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie, przedstawiono najbardziej charakterystyczne produkty polskiej kuchni i pokazano dawne, tradycyjne sposoby ich pozyskiwania, przyrządzania, konserwowania i przechowywania. Tradycja kulinarna to jednak nie tylko same potrawy – to również sprzęty i narzędzia, dzięki którym one powstają.

Źródło artykułu: WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Szalona ucieczka matizem zakończona dramatycznym wypadkiem. Nagranie
Szalona ucieczka matizem zakończona dramatycznym wypadkiem. Nagranie
Amerykański generał przyznał, że pomaga mu ChatGPT
Amerykański generał przyznał, że pomaga mu ChatGPT
Sum gigant w Poznaniu. "Tę rybę już znam"
Sum gigant w Poznaniu. "Tę rybę już znam"
Nowe informacje po wypadku autokaru w Austrii. Stan Polaków ciężki
Nowe informacje po wypadku autokaru w Austrii. Stan Polaków ciężki
Dachowanie na S7. Jest nagranie z policji
Dachowanie na S7. Jest nagranie z policji
Zadzwoniła na 112. Zadziwiająca rozmowa z operatorem
Zadzwoniła na 112. Zadziwiająca rozmowa z operatorem
Gigantyczny karambol na północy Europy. Wszystko przez "czarny lód"
Gigantyczny karambol na północy Europy. Wszystko przez "czarny lód"
Trump spotka się z Kimem? Trwają rozmowy
Trump spotka się z Kimem? Trwają rozmowy
Kwaśniewski wyznał, jak Rosjanie go wkręcili w rozmowę z Poroszenką
Kwaśniewski wyznał, jak Rosjanie go wkręcili w rozmowę z Poroszenką
Łuna nad lotniskiem. Ogromny pożar w stolicy Bangladeszu
Łuna nad lotniskiem. Ogromny pożar w stolicy Bangladeszu
Eksplozja na tankowcu w Zatoce Adeńskiej. To mógł być pocisk
Eksplozja na tankowcu w Zatoce Adeńskiej. To mógł być pocisk
Tragiczna śmierć dziewczynek w szambie. Zrozpaczony ojciec zabrał głos
Tragiczna śmierć dziewczynek w szambie. Zrozpaczony ojciec zabrał głos