Trwa ładowanie...

Cukier w mięsie i kiełbasach. Czy to konieczność?

Do tego, że warto unikać cukru w codziennej diecie, nie trzeba przekonywać. Wiele osób ma za złe, że substancja ta dostępna jest w niemal każdym produkcie, nawet w mięsie i wędlinach. A może w tym wypadku jego obecność ma znaczenie?

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjneŹródło: Getty Images, fot: Owen Franken
d211ygu
d211ygu

Jak podaje serwis beszamel.se.pl, cukier jest bardzo ważnym składnikiem podczas przygotowywania mięsa. Chodzi szczególnie o szynkę, kiełbasę i boczek. Wykorzystuje się go w procesie peklowania.

Cukier jako środek konserwujący

Eksperci od smacznych mięs i kiełbas doskonale wiedzą, że cukier wspomaga konserwację, ponieważ pobudza proces wytwarzania bakterii kwasu mlekowego. Powstające dzięki temu lekko kwaśne środowisko "odstrasza" bakterie gnilne.

Co więcej, wcale nie trzeba dodawać cukru w jego czystej postaci. Już w starożytnym Egipcie chętnie sięgano po słodki miód, by zakonserwować wyroby mięsne. Można także zdecydować się na inny wariant niż cukier biały. Świetną alternatywą okazuje się na przykład cukier brązowy lub trzcinowy.

d211ygu

Można też sięgnąć po cukier buraczany, czyli tzw. sacharozę, po glukozę lub po wspominany wyżej miód. Ważne, by nie zapomnieć skorzystać z tego składnika, przygotowując zaprawę peklującą. Dzięki niemu bowiem mięso szybciej dojrzeje. Jeśli zaś chodzi o dozowanie cukru, warto stosować proporcje ok. 3-5 g tego słodkiego składnika na kilogram mięsa lub masy kiełbasianej (jedna łyżeczka od herbaty mieści 5 g cukru).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Weszli do najdłuższej jaskini. Pokazali, co odkryli w środku

Warto pamiętać o jednym zastrzeżeniu. Choć dozwolone w zaprawie peklującej są różne warianty cukru, nie należy sięgać po cukier puder. Ten bowiem może zbyt mocno przyśpieszyć tworzenie się wspomnianych kwasów mlekowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d211ygu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d211ygu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj