Popularna witamina spowalnia starzenie. Trzeba uważać na jedną rzecz

Witamina C jest ceniona za pozytywny wpływ na zdrowie, ale jej suplementacja budzi kontrowersje. Naukowcy ostrzegają przed jej nadmiernym spożyciem, które może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Witamina C jest łatwo dostępna w owocach, ale może też być suplementowana
Witamina C jest łatwo dostępna w owocach, ale może też być suplementowana
Źródło zdjęć: © East News | Kiedrowski/REPORTER
oprac. MFE

Witamina C, znana z korzystnego wpływu na zdrowie, jest popularna zarówno w diecie, jak i w formie suplementów. Wielu naukowców zwraca jednak uwagę na kontrowersje związane z jej nadmiernym spożyciem. Choć witamina ta wspiera układ odpornościowy i spowalnia starzenie, jej nadmiar może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Witamina C działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym, co spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych. Dorosły mężczyzna powinien przyjmować 90 mg dziennie, a kobieta 75 mg. Suplementacja jest zalecana w szczególnych przypadkach, takich jak palenie papierosów czy choroby jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Witamina C. Skutki jej przedawkowania są zaskakujące

Ryzyko nadmiernej suplementacji

Preparaty zawierające 1000 mg witaminy C mogą wydawać się atrakcyjne, ale organizm nie magazynuje nadmiaru tej substancji. Cytowani przez Interia.pl i Polsat News naukowcy ostrzegają, że długotrwałe stosowanie dużych dawek może prowadzić do kamieni nerkowych. Dlatego zaleca się pozyskiwanie witaminy C z pożywienia, a nie z suplementów.

Naturalne źródła witaminy C

Zdaniem prof. Jarosława Worońa, witamina C powinna być pozyskiwana z naturalnych źródeł, takich jak papryka i cytrusy. Woroń w rozmowie z PAP podkreśla, że produkty te są łatwo dostępne i skutecznie dostarczają niezbędnych ilości witaminy C. Suplementy mogą zaś zawierać nieaktywną formę witaminy, co czyni je nieskutecznymi.

Witamina C jest niezbędna dla zdrowia, ale jej nadmierna suplementacja może być szkodliwa. Zaleca się więc ostrożność i wybieranie naturalnych źródeł tej witaminy, aby uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych.

Źródła: Interia/Polsat News/PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)