Bałtycki rarytas. Złowienie tej ryby nie jest łatwe
W maju i czerwcu nad Bałtykiem króluje belona. Przez swój kształt jest przez wędkarzy żartobliwie nazywana morskim bocianem. Można ją złowić tylko przez kilka tygodni w roku. Jest poławiana ze względu na swój wyjątkowy smak.
Belona to drapieżny gatunek morskiej ryby. Ma mocno wydłużone ciało o strzałowatym kształcie i podłużną paszczę ze szpiczastym dziobem. Poławiana jest ze względu na smak mięsa. Występuje w wodach wschodniego Oceanu Atlantyckiego i mórz przyległych - Morza Śródziemnego, Północnego, Czarnego i Batyckiego.
Jest dostępna tylko przez kilak tygodni
Belona króluje nad Bałtykiem w maju i czerwcu. To rarytas, bo można ją złowić tylko przez kilka tygodni w roku - podaje portal Strefa AGRO. Ryby przypływają do nas z Atlantyku, żeby odbyć w Bałtyku tarło.
"Jednym z jej ulubionych tarlisk są wody Zatoki Puckiej. To właśnie w Pucku, w połowie maja odbywa się co roku Belonada, czyli widowiskowe zawody połowu belony i związane z nimi imprezy kulinarne. W miejscowych smażalniach i restauracjach można wtedy spróbować tej bardzo sezonowej ryby" - czytamy na stronie kampanii Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lew zajadał się obiadem. Nagle z wody wyłoniły się krokodyl
Mięso belony jest delikatne i ma niską zawartość tłuszczu. Ryba stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ości belony mają zielonkawy kolor, nawet po usmażeniu. Odpowiada za niego biliwerdyna - naturalny barwnik występujący w organizmie ryby.
Ile kosztuje belona? Ceny nad Bałtykiem
Portal Pyszności podaje, że w 2023 r. cena belony wahała się od 17 do 26 złotych. Strefa AGRO dodaje, że za zestaw obiadowy z beloną w gdańskiej restauracji trzeba było w ubiegłym roku zapłacić około 50 zł.
Źródło: Strefa AGRO, Pyszności, Naturalnie Bałtyckie, Wikipedia
Czytaj także: