Groźne bakterie EHEC
Ich ofiarą padło już kilkanaście osób
Epidemia zagraża Europie? - zdjęcia
W Niemczech rośnie liczba zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, czyli groźny szczep pałeczki okrężnicy escherichia coli. W szpitalach w Hamburgu zaczyna brakować miejsc dla pacjentów zarażonych groźnym szczepem bakterii coli. Chorzy przewożeni są do placówek medycznych w innych landach. W całych Niemczech potwierdzono już 1400 zachorowań. W sumie zmarło już 17 osób, w tym 16 na terenie Niemiec. Przypadki zatruć odnotowano także we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Do zatruć dochodzi po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów - według mediów warzywa pochodziły z Hiszpanii.
(PAP/IAR/ked)
Zabójcze bakterie EHEC
W szczecińskim szpitalu przebywa mieszkająca na stałe w Niemczech Polka, zakażona bakterią escherichia coli. Jak poinformowała w poniedziałek rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Renata Opiela, stan pacjentki pogorszył się i jest określany jako ciężki.
Według wywiadu lekarskiego kobieta zainfekowała się podczas pobytu w Niemczech, a do Polski przyjechała już z objawami choroby, trafiła do szczecińskiego szpitala ok. tygodnia temu.
Sałata niszczona na polu w Ronneberg, w Niemczech. Rolnicy niszczą tony warzyw w obawie przed możliwością zakażenia bakterią EHEC.
Zabójcze bakterie EHEC
Rzecznik warszawskiego sanepidu Wiesław Rozbicki poinformował, że na Mazowszu nie ma obecnie informacji, by sprzedawano ogórki importowane z rejonów, w których odnotowano zatrucia.
Szalka Petriego ze szczepami bakterii Escherichia coli.
Zabójcze bakterie EHEC
- Inspektorzy sanitarni sprawdzają czy nie są one sprzedawane na bazarach, ale na razie nie ma żadnych niepokojących sygnałów. O tej porze roku następuje zwiększenie zatruć pokarmowych. Aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia trzeba zachować higienę i myć warzywa i owoce - dodał Rozbicki.
Plantacja ogórków w Almerii, w południowej Hiszpanii.
Zabójcze bakterie EHEC
Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń powiedział, że do sytuacji związanej z zatruciami w Niemczech trzeba podchodzić ze spokojem, ale także z czujnością. - Wielu Polaków podróżuje do Niemiec, nie możemy wykluczyć, że zakażenia wystąpią także w Polsce - podkreślił Grzesiowski.
Sprzedaż ogórków od niemieckich przedsiębiorców na targu warzywnym w Hamburgu.
Zabójcze bakterie EHEC
- Żeby nie dochodziło do zakażeń, konieczna jest higiena uprawy i przygotowania warzyw, mycie przed spożyciem pod bieżącą, letnią wodą, a także właściwa obróbka termiczna - dodał.
Próbki bakterii EHEC w szpitalu uniwersyteckim w Hamburgu.
Zabójcze bakterie EHEC
Eksperci podkreślają, że zakażanie wywołane szczepem pałeczki okrężnicy escherichia coli mogło być spowodowane przez bakterie występujące np. w naturalnym nawozie używanym do uprawy ogórków. Takie warzywa nie powinny być w ogóle spożywane, ponieważ ich mycie nie wyeliminuje zagrożenia zakażeniem.
Szalka Petriego ze szczepami bakterii Escherichia coli.
Zabójcze bakterie EHEC
- W Polsce nie odnotowano przypadków zakażeń powiązanych z zatruciami z Niemiec, obecnie nie ma zagrożenia. Z tego co wiem, do Polski nie są importowane warzywa z północnych Niemiec, jednak nie można wykluczyć, że ktoś przywiezie je na własną rękę - powiedział Olgerbrand.
Zabójcze bakterie EHEC
- Służby sanitarno-epidemiologiczne przez cały czas monitorują sytuację i są w stanie podwyższonej gotowości. Apelujemy o zachowanie higieny, częste mycie rąk oraz warzyw, także po ich obraniu - dodał.
Zabójcze bakterie EHEC
Sanepid wydał specjalne zalecenia dla lekarzy. W przypadku podejrzenia zachorowania wskazane jest wykonanie badań w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny. W przypadku rozpoznania u pacjenta krwawej biegunki lub zespołu hemolityczno-mocznicowego lekarze powinni zgłaszać to do powiatowego inspektora sanitarnego.
Zabójcze bakterie EHEC
Służby sanitarne apelują o szczególną ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia.
Pielęgniarka przy dializowanym pacjencie chorym, z powodu zakażenia bakteriami EHEC.
Zabójcze bakterie EHEC
GIS zaleca osobom wyjeżdżającym do Niemiec unikanie spożywania surowych warzyw (ogórków, pomidorów i sałaty). Służby sanitarne podkreślają, że wskazana jest szczególna ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia - chodzi przede wszystkim o ich dokładne mycie.
(PAP/IAR/ked)