Zbadano popularne warzywo. Jego składnik może chronić przed cukrzycą
Składnik popularnego warzywa może stabilizować poziom glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym - informuje "Nature Microbiology".
Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu odkryli, że sulforafan, obecny w brokułach, może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Badanie opublikowane w "Nature Microbiology" wskazuje, że substancja ta, szczególnie obfita w kiełkach brokułów, może być kluczowa w prewencji cukrzycy.
W badaniu wzięło udział 74 ochotników ze stanem przedcukrzycowym. Przez 12 tygodni przyjmowali oni suplement z sulforafanem lub placebo. Wyniki pokazały wyraźną różnicę w poziomie glukozy na czczo, szczególnie u osób z wczesnymi oznakami łagodnej cukrzycy związanej z wiekiem.
Zdrowie. Rola bakterii jelitowych
Badacze zauważyli, że pozytywne działanie sulforafanu mogą wspierać niektóre bakterie jelitowe. Różnice w poziomie cukru we krwi na czczo wynosiły 0,2 milimola na litr między wszystkimi uczestnikami przyjmującymi sulforafan a grupą placebo. W podgrupie klinicznej różnica wyniosła 0,4 milimola na litr.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Myślał, że ma genialny plan. Nie przewidział jednego
Potencjał precyzyjnej terapii
Anders Rosengren, autor badania, podkreśla, że choć leczenie stanu przedcukrzycowego ma swoje niedoskonałości, odkrycia te otwierają drogę do precyzyjnej terapii z wykorzystaniem sulforafanu. - Czynniki związane ze stylem życia, takie jak aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie, pozostają kluczowe - zaznacza Rosengren.
Wyniki badania wskazują na model pokazujący, jak fizjopatologia i flora jelitowa współdziałają ze sobą oraz wpływają na leczenie. - Model ten może mieć szersze implikacje - podsumowuje specjalista.