Zbadali warzywo w Lidlu i w Biedronce. Ujawnili wyniki

Fundacja Pro-Test przeprowadziła niezależne badania zawartości pestycydów w czerwonej papryce z popularnych sieci handlowych, Lidla i Biedronki. Teraz ujawnili wyniki.

Zbadali paprykę w Lidlu i Biedronce
Zbadali paprykę w Lidlu i Biedronce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Bogdańska

Głównym wnioskiem z badania przeprowadzonego przez Fundację Pro-Test jest, że czerwona papryka dostępna w popularnych sieciach handlowych Lidl i Biedronka zawierała pozostałości pestycydów, jednak w żadnej z próbek nie przekroczono dopuszczalnych norm.

Co dokładnie wykazało badanie?


  • Papryka z Biedronki zawierała aż pięć różnych pestycydów (azoksystrobina, fludioksonil, metoksyfenozydu, metrafenonu i spirotetramatu).
  • Papryka z Lidla zawierała pozostałości dwóch pestycydów (cyprodynilu i fludioksonilu).
  • Eksperci zwracają uwagę na tzw. efekt koktajlu, czyli łączny wpływ różnych substancji chemicznych na organizm, który nie jest do końca znany, mimo że stężenia poszczególnych pestycydów mieściły się w normach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tragedia w Macedonii Płn. Świadek nagrał moment pożaru

Niebezpieczne skutki

Spirotetramat, znaleziony w papryce z Biedronki, jest podejrzewany o negatywny wpływ na płodność oraz rozwój płodu. Inne substancje, takie jak fludioksonil czy metoksyfenozyd, mogą zaburzać gospodarkę hormonalną.

Jak czytamy w komunikacie, celem fundacji jest nie tylko informowanie konsumentów, ale także motywowanie producentów i sieci handlowych do poprawy jakości żywności, wierząc, że presja społeczna ma realny wpływ na standardy. Fundacja Pro-Test zapowiada kontynuację badań jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku.

Źródło: Fundacja Pro-Test

Źródło artykułu:WP Wiadomości
BiedronkaLidlpapryka

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)