Włośnica. Więcej przypadków niż przed rokiem. To śmiertelnie niebezpieczna choroba
Jak wynika z najnowszych danych dotyczących zachorowań na choroby zakaźne, w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca potwierdzono w Polsce 12 przypadków włośnicy. W tym samym okresie roku ubiegłego nie zanotowano ani jednego przypadku zakażenia. Czym jest włośnica?
Włośnica to choroba, którą powoduje zakażenie larwami włośnia. Te mogą pojawić się w mięsie chorych zwierząt - w tym także tych, spożywanych przez ludzi.
Włośnica. Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia włośnicą dochodzi najczęściej po spożyciu zainfekowanego larwami, niedogotowanego lub niedokładnie uwędzonego mięsa. Larwy włośnia krętego (Trichinella spiralis), które przedostały się do ludzkiego żołądka, są następnie transportowane do jelita cienkiego, skąd wnikają do naczyń krwionośnych i krwioobiegu, poszukując dogodnych warunków do rozwoju - np. w mięśniach. Obecność larw włośnia drażni tkanki. Dodatkowo, w procesie trawiennym wydzielają one substancje, działające niekorzystnie na organizm żywiciela.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawał płuca. Może dawać nietypowe objawy
Włośnica. Objawy. Choroba może doprowadzić do śmierci
Pierwsze objawy zakażenia włośniem pojawiają się najczęściej w okresie od tygodnia do czterech od czasu spożycia zainfekowanego mięsa. Należą do nich: wysoka gorączka, nudności oraz wymioty, a także dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
Dodatkowo włośnica - ze względu na wywołujące ją larwy pasożytów - może objawiać się podrażnieniem tkanek mięśniowych, obrzękami i trudnościami w poruszaniu kończynami. W przypadku nieleczonej choroby, zakażenie larwami włośnia krętego może doprowadzić do powikłań ze strony układu oddechowego i krążeniowego, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śmierci.
Włośnicy można zapobiec przez spożywanie wyłącznie przebadanego mięsa, pochodzącego ze sprawdzonych źródeł, a także odpowiednią obróbkę termiczną przygotowywanych dań.