RegionalneWarszawaWarsaw Restaurant Week. Zjedz w najlepszych restauracjach w przystępnej cenie

Warsaw Restaurant Week. Zjedz w najlepszych restauracjach w przystępnej cenie

Poza kosztowaniem znakomitych dań organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla swoich gości.

Warsaw Restaurant Week. Zjedz w najlepszych restauracjach w przystępnej cenie
Karol Lewandowski

Ponad 60 najlepszych stołecznych restauracji weźmie udział w 6. edycji Warsaw Restaurant Week. "Kwitnąca scena restauracyjna" - to tegoroczne hasło niezwykłego festiwalu kulinarnego. - Będziemy cieszyć się wiosną, świeżością, nowalijkami i jadalnymi kwiatami oraz celebrować sukcesy stołecznych restauracji - przekonują organizatorzy wydarzenia.

Warszawski tydzień smakoszy rozpocznie się jutro i potrwa do 10 kwietnia. W tym okresie będziemy mogli spróbować trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego składającego się z przystawki, dania głównego oraz deseru w festiwalowej cenie 39 zł. Jest to zatem unikatowa szansa by skosztować wykwintnych dań w relatywnie przystępnej cenie.

Rozkwit polskiej gastronomii

- Warszawska scena gastronomiczna dynamicznie się rozwija i festiwalem chcemy ten rozwój wspierać i promować. Stąd tegoroczne hasło: "Kwitnąca scena restauracyjna" - mówi Weronika Lewandowska, jedna z organizatorek Warsaw Restaurant Week. Na dowód wymienia ostatnie sukcesy stołecznej gastronomii: kolejna gwiazdka Michelin, którą po pionierskim "Atelier Amaro" w tym roku zdobyła restauracja "Senses", wraz z innymi wyróżnieniami. W sumie 28 warszawskich adresów w słynnym przewodniku. Z kolei tegoroczna edycja przewodnika "Gault &Millau" zawiera 390 rekomendacji dla polskich restauracji, czyli o 150 więcej niż w roku ubiegłym. Uczestnicząca w festiwalu restauracja "Brasserie Warszawska" ponownie otrzymała wyróżnienie "Michelin Bib Gourmand". - Przybywa nie tylko świetnych restauracji, ale także ich gości. Z najnowszych badań wynika, że o 10 proc. zmalał odsetek Polaków nigdy niejadających poza domem. Liczba lokali gastronomicznych w Polsce w ciągu ostatniej dekady powiększyła się o ponad połowę - wylicza
Lewandowska.

Zgodnie z coroczną tradycją, menu będzie niezwykle różnorodne. Spróbujemy niemal każdego rodzaju kuchni: od owoców morza, przez burgera czy pizzę, po kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. - Hasło tegorocznej edycji zobowiązuje ("kwitnąca scena restauracyjna"), oznacza to zatem, iż nie tylko cieszymy się z rozwoju warszawskiej gastronomii, ale także nadejściem wiosny, wielkim powrotem świeżych i lokalnych składników, nowalijkami i jadalnymi kwiatami. Będą one przewijać się w serwowanym przez restauracje menu - zapowiada Lewandowska.

Uczestnicy WRK

- Naszym kryterium przy wyborze restauracji biorących udział w Warsaw Restaurant Week jest przede wszystkim wysoka jakość i ciekawe jedzenie, autorskie i prawdziwe. Unikamy sieciowych restauracji, nie angażujemy tych nastawionych tylko na zysk, zamiast na krzewienie kultury kulinarnej w Warszawie - wyjaśnia Lewandowska. Wymienia, że w tej edycji udział wezmą m.in. bardzo droga i elegancka restauracja "Marconi" z hotelu Bristol, "La Tomatina" z tradycyjną, włoską, domową kuchnią, ale też "Solec 44", gdzie króluje Aleksander Baron ze swoim bardzo eksperymentalnym podejściem do kuchni polskiej. - Te wszystkie trzy restauracje są zupełnie inne, mają inne progi cenowe, inny wystrój, ale każda jest ciekawa i warta odwiedzenia - zapewnia organizatorka.

Nie tylko jedzenie

Obok spotkań z bliskimi przy stole, organizatorzy zapraszają do udziału w interesujących wydarzeniach towarzyszących, na które składać się będą warsztaty kulinarne, spotkania z restauratorami, wykłady, panele dyskusyjne, projekcje filmów, targi i wiele innych atrakcji. Będzie to okazja by poznać jedzenie i poszczególne produkty z innej strony.

W niedzielę 3 kwietnia przy ul. Oczki 1a (w godz. 12-18) odbędzie się "Kwitnący Targ" z produktami wegetariańskimi i wegańskimi. Tego samego dnia warsztaty kuchni roślinnej w "Food Studio Lab" przy ul. Racjonalizacji 5 poprowadzi Michał Gniłka. Podpowie m.in., jak przyrządzić koktajl na bazie japońskiej herbaty matcha, mleka kokosowego i chlorelli, tagliatelle z cukinii, carpaccio z buraka czy boczniaka panierowanego w kokosie. Z kolei "Kieliszki na Próżnej" przy ul. Próżnej 12 zapraszają 5 kwietnia na degustację win, gdzie poznamy zasady łączenia tego trunku z jedzeniem.

Ekspansja Restaurant Week

- Goście uczestniczący w Warsaw Restaurant Week są coraz bardziej świadomi, bo coraz częściej podróżują, smakują, poznają inne kultury kulinarne. Staramy się robić festiwal, który sprosta ich oczekiwaniom i zaangażowaniu - komentuje Weronika Lewandowska.

Najbliższa edycja Restaurant Week odbędzie się także w Krakowie,Poznaniu, Wrocławiu, na Śląsku, w Trójmieście, a także po raz pierwszy w Łodzi, Szczecinie i Lublinie.

Stoliki i udział w wydarzeniach można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl. Na stronie znajdują się także informacje dotyczące wszystkich 60 restauracji biorących udział w kulinarnym festiwalu.

Źródło: restaurantweek.pl/wyborcza.pl

Obraz
warszawawarsztaty kulinarnegastronomia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)