Warsaw Restaurant Week. Zjedz w najlepszych restauracjach w przystępnej cenie

Poza kosztowaniem znakomitych dań organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla swoich gości.

Obraz

Ponad 60 najlepszych stołecznych restauracji weźmie udział w 6. edycji Warsaw Restaurant Week. "Kwitnąca scena restauracyjna" - to tegoroczne hasło niezwykłego festiwalu kulinarnego. - Będziemy cieszyć się wiosną, świeżością, nowalijkami i jadalnymi kwiatami oraz celebrować sukcesy stołecznych restauracji - przekonują organizatorzy wydarzenia.

Warszawski tydzień smakoszy rozpocznie się jutro i potrwa do 10 kwietnia. W tym okresie będziemy mogli spróbować trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego składającego się z przystawki, dania głównego oraz deseru w festiwalowej cenie 39 zł. Jest to zatem unikatowa szansa by skosztować wykwintnych dań w relatywnie przystępnej cenie.

Rozkwit polskiej gastronomii

- Warszawska scena gastronomiczna dynamicznie się rozwija i festiwalem chcemy ten rozwój wspierać i promować. Stąd tegoroczne hasło: "Kwitnąca scena restauracyjna" - mówi Weronika Lewandowska, jedna z organizatorek Warsaw Restaurant Week. Na dowód wymienia ostatnie sukcesy stołecznej gastronomii: kolejna gwiazdka Michelin, którą po pionierskim "Atelier Amaro" w tym roku zdobyła restauracja "Senses", wraz z innymi wyróżnieniami. W sumie 28 warszawskich adresów w słynnym przewodniku. Z kolei tegoroczna edycja przewodnika "Gault &Millau" zawiera 390 rekomendacji dla polskich restauracji, czyli o 150 więcej niż w roku ubiegłym. Uczestnicząca w festiwalu restauracja "Brasserie Warszawska" ponownie otrzymała wyróżnienie "Michelin Bib Gourmand". - Przybywa nie tylko świetnych restauracji, ale także ich gości. Z najnowszych badań wynika, że o 10 proc. zmalał odsetek Polaków nigdy niejadających poza domem. Liczba lokali gastronomicznych w Polsce w ciągu ostatniej dekady powiększyła się o ponad połowę - wylicza
Lewandowska.

Zgodnie z coroczną tradycją, menu będzie niezwykle różnorodne. Spróbujemy niemal każdego rodzaju kuchni: od owoców morza, przez burgera czy pizzę, po kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. - Hasło tegorocznej edycji zobowiązuje ("kwitnąca scena restauracyjna"), oznacza to zatem, iż nie tylko cieszymy się z rozwoju warszawskiej gastronomii, ale także nadejściem wiosny, wielkim powrotem świeżych i lokalnych składników, nowalijkami i jadalnymi kwiatami. Będą one przewijać się w serwowanym przez restauracje menu - zapowiada Lewandowska.

Uczestnicy WRK

- Naszym kryterium przy wyborze restauracji biorących udział w Warsaw Restaurant Week jest przede wszystkim wysoka jakość i ciekawe jedzenie, autorskie i prawdziwe. Unikamy sieciowych restauracji, nie angażujemy tych nastawionych tylko na zysk, zamiast na krzewienie kultury kulinarnej w Warszawie - wyjaśnia Lewandowska. Wymienia, że w tej edycji udział wezmą m.in. bardzo droga i elegancka restauracja "Marconi" z hotelu Bristol, "La Tomatina" z tradycyjną, włoską, domową kuchnią, ale też "Solec 44", gdzie króluje Aleksander Baron ze swoim bardzo eksperymentalnym podejściem do kuchni polskiej. - Te wszystkie trzy restauracje są zupełnie inne, mają inne progi cenowe, inny wystrój, ale każda jest ciekawa i warta odwiedzenia - zapewnia organizatorka.

Nie tylko jedzenie

Obok spotkań z bliskimi przy stole, organizatorzy zapraszają do udziału w interesujących wydarzeniach towarzyszących, na które składać się będą warsztaty kulinarne, spotkania z restauratorami, wykłady, panele dyskusyjne, projekcje filmów, targi i wiele innych atrakcji. Będzie to okazja by poznać jedzenie i poszczególne produkty z innej strony.

W niedzielę 3 kwietnia przy ul. Oczki 1a (w godz. 12-18) odbędzie się "Kwitnący Targ" z produktami wegetariańskimi i wegańskimi. Tego samego dnia warsztaty kuchni roślinnej w "Food Studio Lab" przy ul. Racjonalizacji 5 poprowadzi Michał Gniłka. Podpowie m.in., jak przyrządzić koktajl na bazie japońskiej herbaty matcha, mleka kokosowego i chlorelli, tagliatelle z cukinii, carpaccio z buraka czy boczniaka panierowanego w kokosie. Z kolei "Kieliszki na Próżnej" przy ul. Próżnej 12 zapraszają 5 kwietnia na degustację win, gdzie poznamy zasady łączenia tego trunku z jedzeniem.

Ekspansja Restaurant Week

- Goście uczestniczący w Warsaw Restaurant Week są coraz bardziej świadomi, bo coraz częściej podróżują, smakują, poznają inne kultury kulinarne. Staramy się robić festiwal, który sprosta ich oczekiwaniom i zaangażowaniu - komentuje Weronika Lewandowska.

Najbliższa edycja Restaurant Week odbędzie się także w Krakowie,Poznaniu, Wrocławiu, na Śląsku, w Trójmieście, a także po raz pierwszy w Łodzi, Szczecinie i Lublinie.

Stoliki i udział w wydarzeniach można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl. Na stronie znajdują się także informacje dotyczące wszystkich 60 restauracji biorących udział w kulinarnym festiwalu.

Źródło: restaurantweek.pl/wyborcza.pl

Obraz
Wybrane dla Ciebie
Będzie inaczej niż w ostatnich godzinach. Co czeka nas w pogodzie?
Będzie inaczej niż w ostatnich godzinach. Co czeka nas w pogodzie?
Prowokacja Korei Północnej podczas wizyty Hegsetha na granicy
Prowokacja Korei Północnej podczas wizyty Hegsetha na granicy
Próbowali uciec z lubelskiego więzienia. Akcja jak z filmu
Próbowali uciec z lubelskiego więzienia. Akcja jak z filmu
Działo się w nocy. Najważniejsze wydarzenia
Działo się w nocy. Najważniejsze wydarzenia
Ukraiński atak dronowy odciął prąd 16 tysiącom Rosjan
Ukraiński atak dronowy odciął prąd 16 tysiącom Rosjan
Chińskie samochody zaleją polskie drogi
Chińskie samochody zaleją polskie drogi
Zmarła Diane Ladd, była trzykrotnie nominowana do Oscara
Zmarła Diane Ladd, była trzykrotnie nominowana do Oscara
Czy Rosja i Chiny potajemnie testują broń jądrową? CIA potwierdza
Czy Rosja i Chiny potajemnie testują broń jądrową? CIA potwierdza
"Ameryka zwariowała". Marcin Wrona napisał o koszmarze córki
"Ameryka zwariowała". Marcin Wrona napisał o koszmarze córki
Udaremniony zamach terrorystyczny w USA. Zarzuty dla powiązanych z Państwem Islamskim
Udaremniony zamach terrorystyczny w USA. Zarzuty dla powiązanych z Państwem Islamskim
Rumunia pozyskuje holenderskie F-16. Kupili je za 1 euro
Rumunia pozyskuje holenderskie F-16. Kupili je za 1 euro
Białoruś zastrzega gotowość do misji pokojowej w Ukrainie
Białoruś zastrzega gotowość do misji pokojowej w Ukrainie