RegionalneWarszawaW Warszawie powstał pierwszy w Polsce sklep z produktami halal

W Warszawie powstał pierwszy w Polsce sklep z produktami halal

Tego jeszcze nie było.

W Warszawie powstał pierwszy w Polsce sklep z produktami halal
Karolina Kołodziejczyk

26.08.2017 16:05

Nowość na warszawskiej mapie gastronomicznej. W stolicy otwiera się pierwszy sklep z produktami halal. - Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek - obiecuje firma Harbi Meat.

- Na rynku spożywczym w coraz szerszym asortymencie pojawiają się produkty halal. Tego rodzaju oferta stanowi podstawę zaopatrzenia Harbi Meat - czytamy na łamach PortalSpozywczy.pl.

Firma Harbi Meat zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa dla odbiorców na terenie Warszawy i całej Polski. Właściciel prowadzi też sklep mięsny online. Teraz Harbi Meat otwiera pierwszy stacjonarny sklep halal w Polsce. Punkt ma znajdować się przy Al. Krakowskiej 123 w Warszawie.

- Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek. Żyjemy w dynamicznych czasach, pozwalamy więc odwiedzającym nasz sklep pójść na skróty, oferując gotowe do ugotowania, przyprawione na życzenie produkty na rodzinną kolację lub efektownego grilla z przyjaciółmi - mówi Maho Kazkondu, właściciel sklepu oraz restauracji z produktami halal.

Co oferuje Harbi Meat? W sprzedaży będzię dostępna szeroka gama mięs: wątróbki, udka, szaszłyki i polędwiczki, a specjalnością sklepu jest sezonowana wołowina.

Halal w kulturze zachodniej znany jest jednak jako sposób odżywiania się muzułmanów, podobny do żydowskiej koszerności. Koran kategorycznie zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego, padliny oraz wymaga, aby zwierzęta ubijano w sposób rytualny. Musi on spełniać m.in. następujące warunki: zwierzę powinno być zwrócone w kierunku Mekki oraz należy zadać cios w tętnicę szyjną zwierzęcia, aby jak najszybciej doprowadzić do wykrwawienia zwierzęcia. Inaczej krew uchodzi za nieczystą.

Źródło: PortalSpozywczy.pl

Oprac. Karolina Pietrzak

Obraz
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)