Urządzają ucztę dla 5000 osób!
Za darmo, na SGGW
W niedzielę, 26 października, w godz. 11.00-15.00 w kampusie SGGW, wejście od al. J.Rodowicza”Anody”, odbędzie się piknik rodzinny „Uczta dla 5 tysięcy”. Wstęp wolny.
Wydarzenia 'Feeding the 5000' (Uczta dla 5000) odbyły się już między innymi w Londynie, Paryżu, Amsterdamie, Brukseli i Kalifornii. Teraz po raz pierwszy w Polsce organizatorzy pokażą jakie pyszne i zdrowe potrawy można przyrządzić z żywności, która bywa marnowana.
Ponad 1/3 żywności na świecie nie jest konsumowana. Często z powodów estetycznych warzywa i owoce, które są nieforemne lub ’brzydkie’ trafiają do śmietnika, a przecież smakują równie dobrze. Organizatorzy chcą zwiększyć świadomość żywieniową oraz wzbogacić dietę warszawiaków o zdrowe owoce i warzywa, które zostały objęte embargiem, a przez to na stałe zmienić ich kulinarne nawyki.
Piknik współorganizują miasto stołeczne Warszawa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wojskowa Akademia Techniczna, Feedback, EU Fusions, Stołeczna Estrada, Bank Żywności SOS w Warszawie i Fundacja „Świat na Tak”.
W programie:
- kulinarne popisy znanych kucharzy – czyli jak przygotować potrawy z żywności, która byłaby zmarnowana – prowadzą Julian Redondo Bueno i Mariusz Usiński;
- bezpłatna degustacja przygotowanych potraw;
- szkoła gotowania dla dzieci – Little Chef;
- dojenie krowy;
- warsztaty kompostowania odpadów organicznych;
- konkursy z nagrodami
Zobacz także: Za darmo: Jesień w ogrodzie – warsztaty kompostowania