Tłusty czwartek 2020. Najciekawsze pączki w Warszawie: śledź, kaszanka...
Z bekonem, śledziem i kaszanką. Izraelskie i włoskie. Pączki – nie oznaczają już tylko różanej marmolady. Te w stolicy zaskakują nadzieniem, kształtem i formą. Przygotowaliśmy dla was zestawienie „najciekawszych pączków” na tłusty czwartek w Warszawie.
19.02.2020 | aktual.: 20.02.2020 07:47
The Cool Cat
To najbardziej egzotyczne połączenie w naszym zestawieniu. Poznajcie "Pączkoburgera”. Zamknijcie oczy. Bierzecie do ręki ociekającego lukrem pączka. Kroicie go na pół, a do środka wkładacie szarpaną wołowinę, kimchi i chrupiący bekon. Całość polewacie sosem serowym. Teraz otwórzcie oczy. To nie sen. Tego "pączusia” trzeba spróbować.
Gdzie: Solec 38
Kiedy: Czwartek, 09:00 - 22:00
Tłusty czwartek w Sabichu
Teraz czas na pączki w bliskowschodnim wydaniu. Sufganiyot, to izraelskie pączki, które według tradycji żydowskiej przygotowywane są na Chanukę. Pączki w Sabichu są koszerne – zrobione tylko z naturalnych składników i wegańskie – nie zawierają jajek i smażone są na oleju rzepakowym. Nadziewane są koszerną śliwkową marmoladą i udekorowane pachnącymi płatkami kwiatów: róży, bławatka i nagietka.
- Tradycyjnych polskich pączków przedstawiać nie trzeba, ale to one wpłynęły na fakt, że sufganiyot są nadziewane marmoladą. Do Izraela w XX w. przywieźli go europejscy Żydzi i w ten sposób powstał przepyszny melanż wschodu i zachodu – mówi Katarzyna Sitek, właścicielka Sabicha.
Gdzie: Aleja Wyzwolenia 13
Kiedy: Czwartek, 11:00 - 00:00
Pajda Manufaktura Chleba
Najbardziej polskie nadzienie jakie można sobie wyobrazić – pączki z kaszanką. Nie przesłyszeliście się.
- Pomysł wziął się z polskiej tradycji. W XVII wieku w tłusty czwartek jedzono kaszankę z cebulą. Pączki nadziewano słoniną, a dopiero potem zaczęto robić je ze słodkim nadzieniem. Pączki z kaszanką robimy specjalnie, tylko na tłusty czwartek – mówi Paweł Tkaczuk z "Manufaktury Chleba".
Jak dodaje, ciasto na pączki samo w sobie nie jest bardzo słodkie. O tym decydują nadzienie i lukier. W „Pajdzie” znajdziemy też pączki z innymi, bardziej popularnymi nadzieniami: z różą, mango, pistacjami, czekoladą i białą czekoladą z malinami.
Gdzie: Montwiłłowska 1/U1
Kiedy: Czwartek, 08:00 - 18:00
Cena: 6zł
Cool Cat TR
"Bao Pączki” czyli gotowane na parze chińskie bułeczki, z lodami w środku. The Cool Cat TR na tłusty czwartek przygotował trzy wersje, wszystkie wegańskie:
- Z różanym lukrem, wegańskimi piankami i lodami o smaku truskawki i róży.
- Z mango, kokosowymi galaretkami i lodami o smaku czarnego sezamu.
- Z czekoladą z karmelem, kruszonymi, surowymi ziarnami kakao i lodami o smaku masła orzechowego.
Gdzie: Marszałkowska 8
Kiedy: czwartek, 9:00 - 22:00
Cucina - włoskie pączki
Prawdziwe włoskie pączki, czyli Bomboloni. Są delikatniejsze od zwykłych pączków i wypełnione kremowym nadzieniem po brzegi. W Cucinie dostępne są w trzech wariantach: z czekoladą, słonym karmelem z migdałami i białą czekoladą z maliną.
– Nasze Bomboloni przygotowujemy wyłącznie z włoskich produktów, według przepisu, który otrzymaliśmy od włoskiej rodziny – słyszymy na miejscu.
Gdzie: Rembrandta 6/U7
Kiedy: Czwartek, 12:00 - 22:00
Cena: 5zł
Drukarnia
Do Drukarni warto zajrzeć po pączki, a raczej donaty w słonej odsłonie. Na Mińskiej czeka na nas menu degustacyjne, które składa się z czterech pączków:
- Z bekonem i lukrem.
- Z pastą jajeczną i śledziami.
- Z salsą mango i gorgonzolą
- Z pstrągiem i sosem tatarskim.
Gdzie: Mińska 65
Kiedy: Czwartek, 08:00 - 23:00
Cena: 28 zł za 4 donaty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.