RegionalneWarszawaStudenckie jedzenie, czyli jak zjeść tanio i pożywnie

Studenckie jedzenie, czyli jak zjeść tanio i pożywnie

Można i oszczędzać i dobrze zjeść...

Studenckie jedzenie, czyli jak zjeść tanio i pożywnie

04.10.2017 13:07

Studenckie życie kojarzy się przede wszystkim z koniecznością oszczędzania. Odbija się to niekorzystnie na jedzeniu – osoby uczące się zwykle rezygnują z pełnowartościowych posiłków na rzecz fast foodów. Wcale jednak tak być nie musi – wystarczy poznać pomysły, które pozwolą zjeść smacznie i tanio.

Zgodnie z obiegową opinią, student chodzi wiecznie głodny i nie odżywia się zdrowo. Chociaż faktycznie można wskazać wiele osób postępujących zgodnie z tym schematem, łatwo dotrzeć do wyjątków. Nie ma się czemu dziwić – można zjeść pożywny posiłek, nie wydając na to wszystkich swoich oszczędności. Jednym z przykładów jest choćby lokal serwujący najlepszy kebab w Warszawie – danie uważane za jeden z najzdrowszych fast foodów.

Nie tylko kanapki i zupy instant...

Studenckie jedzenie przywołuje na myśl skojarzenia związane przede wszystkim z kanapkami – najczęściej kromką chleba posmarowaną masłem oraz kilkoma plasterkami pomidora. Nikt nie jest jednak skazany na taki żywieniowy scenariusz. Trzeba tylko wiedzieć, jak i gdzie się stołować.

Przepisy na proste, szybkie i tanie dania

Istnieje wiele przepisów na nieskomplikowane dania, z przygotowaniem których poradzą sobie studenci.

l Potrawka ziemniaczana z fasolką szparagową

To smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które można przyrządzić zarówno ze świeżej, jak i mrożonej fasolki. Świetnie sprawdza się w roli obiadu czy sycącej kolacji.

Składniki to: 1,5 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 czerwone papryki, 500 g fasolki szparagowej, 5 ząbków czosnku, przyprawy, 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Warzywa umyj i obierz. Pokrój cebulę w piórka i wyłóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki pokrój w talarki i wyłóż na warstwie cebuli. Do oliwy z oliwek dodaj przyprawy, a następnie uzupełnij wodą. Wylej na cebulę oraz ziemniaki i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj fasolkę, pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś tak długo, aż warzywa osiągną pożądaną miękkość. Przed podaniem możesz posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

l Proste spaghetti bolognese

To przepis na uproszczoną i nieco odbiegającą od oryginału wersję spaghetti bolognese.

Składniki to: 200 g makaronu spaghetti, 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki lub łopatki, 200 g sosu pomidorowego z puszki, odrobina cukru, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku.

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. W tym czasie usmaż mięso, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Na patelni zeszklij ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, a następnie wylej sos pomidorowy. Dodaj sporą ilość wody i dopraw do smaku: solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru. Gotuj aż do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Wymieszaj z mięsem i makaronem.

l Meksykańska tortilla z warzywami

To proste i szybkie danie, które – dzięki sporej zawartości warzyw – jest pożywne i bardzo zdrowe.

Składniki to: 2 gotowe placki tortilla, garść sałaty, 100 g fileta z kurczaka, kilka pomidorów koktajlowych, 1 ogórek kiszony.

Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę i usmaż. Pomidory pokrój w ćwiartki, a ogórki w plastry. Tortillę podgrzej na suchej patelni, posmaruj ketchupem i wyłóż na wierzch sałatę. Dodaj mięso i polej sosem jogurtowym. Dodaj warzywa i zwiń placek w rulon.

Gotowe jedzenie ze słoików

Studenci, którzy narzekają na ciągły brak gotówki, mogą zdecydować się na gotowe posiłki ze słoików. Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym czy pulpety – to zaledwie kilka propozycji dostępnych w sklepach spożywczych. Można pokusić się również o sosy do makaronów czy chińskich dań.

Oferta jadłodajni i lokali typu bistro

Licząc na pożywne i tanie jedzenie, można skorzystać z oferty jadłodajni i lokali typu bistro. Wśród bogatego menu znajdziesz szeroki wybór prostych i niedrogich dań: począwszy od zup, poprzez kopytka czy pierogi, a skończywszy na ziemniakach z kotletem mielonym.

Dania w jadłodajniach to zróżnicowane ceny na średnim poziomie kilkunastu złotych. To sprawia, że w lokalach tego typu może stołować się niemal każdy student.

Uczelniane stołówki

Studenci, którzy chcą najeść się do syta, a jednocześnie nie płacić zbyt wiele, mogą skorzystać z oferty uczelnianych stołówek. Przygotowywane tam obiady dostępne są w dość konkurencyjnych cenach, aczkolwiek... nie ma co liczyć na prawdziwe rarytasy. To raczej klasyka i tradycja, nawiązująca do oferty barów mlecznych.

Jedzenie z barów szybkiej obsługi

Bary szybkiej obsługi słyną z taniego i sycącego jedzenia. Oferowane są jednak już nie tylko hamburgery, zapiekanki czy frytki. Rosnącą popularnością cieszy się niejeden kebab w Warszawie – danie nawiązujące do klasycznego jedzenia kuchni arabskiej.

Propozycja barów szybkiej obsługi ma sporą przewagę np. nad uczelnianymi bufetami czy „gotowcami” ze słoików. Ich zaletą jest nie tylko cena, ale również możliwość zakupienia jedzenia na wynos – pod wskazany adres. Dodatkowym atutem jest zamówienie online – bez konieczności wychodzenia z domu lub opuszczania progów uczelni.

Jeżeli jesteś studentem, wcale nie jesteś skazany na kanapki. Wystarczy, że skorzystasz z wyżej wymienionych pomysłów. Który z nich stanie się Twoim ulubionym? Będziesz zamawiać kebab w Warszawie czy może zdecydujesz się na ofertę lokali typu bistro?

Artykuł sponsorowany

Obraz
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)