Nowy bazar w Hali Koszyki!
We wtorek, 16 kwietnia, we wschodniej oficynie warszawskiej Hali Koszyki rusza bazar z wysokiej jakości żywnością oraz barem bistro. Inicjatorami tego przedsięwzięcia są współwłaściciele piekarni-kawiarni Charlotte
12.04.2013 13:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bazar będzie w tym miejscu przez około rok, czyli do czasu rozpoczęcia w tej części obiektu prac budowlanych budowy nad nową Halą Koszyki. Od ubiegłego roku nowym inwestorem Hali jest fundusz zarządzany przez Griffin Group, który planuje otworzyć nowy obiekt w 2015 roku.
Koncepcja bazaru Koszyki polega na połączeniu trzech funkcji: bazaru, baru bistro i baru z drinkami. Na bazarze będzie można kupić produkty od sprawdzonych dostawców: dobre mięso, świeże ryby, sezonowe warzywa, owoce i zioła, sery, ciasta i wiele innych produktów – od rana do późnego wieczora. Będzie tu można również szybko i dobrze zjeść proste dania przygotowane na miejscu z produktów dostępnych na bazarze, a także, przy okazji zakupów, napić się kawy, świeżo wyciskanych soków z zielonych warzyw i owoców, prosecco i drinków, często inspirowanych produktami z bazaru. Można żartobliwie powiedzieć, że menu będzie się zmieniać razem ze zmianami w sadach i ogrodach. Kucharz będzie proponował niewielkie dania do zjedzenia naprędce, np. sałaty i sałatki z warzyw i ziół, które właśnie mają apogeum swojego rozkwitu, twarożek z owocami, które w tym momencie dojrzały lub grzyby z patelni w sezonie grzybowym. Wieczorem, po zamknięciu bazaru, bar z drinkami będzie czynny do późnych godzin nocnych.
– Pomysł na bar i bazar Koszyki zrodził się z przekonania, że w Warszawie brakuje takiego miejsca – mówi Justyna Kosmala, współwłaścicielka Charlotte. – Sami mieliśmy ochotę na zakupy w przestrzeni nie za wielkiej, częściowo pod dachem, a częściowo na wolnym powietrzu, urządzonej ze smakiem w historycznym, pięknym budynku, gdzie możemy mieć w zasięgu ręki wszystko, co jest nam potrzebne, a jednocześnie spotkać się ze znajomymi, zjeść coś i wypić. Pragnęliśmy stworzyć takie miejsce, w którym zakupy będą przyjemnością i rozrywką, a nie uciążliwą koniecznością. Inspiracje przywieźliśmy z naszych podróży, podczas których pilnie przypatrywaliśmy się podobnym koncepcjom, takim jak Maltby Street Market w Londynie, Farmer’s Market w San Francisco czy sobotnie targi spożywcze we Francji i Hiszpanii.
Bazar będzie dość kameralny, zaplanowano 20 stoisk z założeniem, że produkty na nich nie mogą się powielać. Sprzedawcami będą wyłącznie sprawdzeni i doświadczeni dostawcy: rolnicy i handlowcy znani z innych warszawskich bazarów, a także tradycyjny rzeźnik.Priorytetem przy wyborze sprzedawców jest jakość ich produktów i znane źródło pochodzenia. – Liczba chętnych, którzy chcieli objąć stoiska handlowe, przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Decydujemy się jednak na współpracę tylko z tymi, do których możemy mieć całkowite zaufanie. Dlatego sami sprawdzamy, jak uprawiają warzywa, wytwarzają sery czy prowadzą pasieki – podkreśla Justyna Kosmala.
– Cieszy nas, że możemy pracować w miejscu, które przez lata słynęło z dobrego handlu, można powiedzieć, że wracamy do siebie – dodaje jedna ze sprzedawczyń. – A jednocześnie świadomość, że ten piękny historyczny obiekt zostanie przywrócony do życia, napawa optymizmem. Naprawdę chce się pracować.
Zagospodarowanie wschodniej oficyny dobrze wpisuje się w założenia rewitalizacji Hali Koszyki planowanej przez fundusz zarządzany przez Griffin Group. Hala Koszyki była dawniej halą targową i taką samą funkcję będzie pełniła w przyszłości. – Nasza działalność jest czymś w rodzaju zapowiedzi tego, co zaproponuje Griffin Group po odbudowaniu Hali – tak ocenia swoją inicjatywę Justyna Kosmala.
codziennie 10.00 – 3.00
................................................
Informacja o projekcie Hala Koszyki
Od chwili zakupienia nieruchomości przez fundusz zarządzany przez Griffin Group w połowie zeszłego roku renomowana pracownia JEMS Architekci opracowuje projekt budowlany nowej Hali Koszyki w uzgodnieniu ze Stołecznym Konserwatorem Zabytków. Komercjalizacją części handlowej zajmuje się firma DTZ Polska, a biurowej Colliers International. Dokładny harmonogram inwestycji będzie znany po ukończeniu i uzgodnieniu projektu, co powinno mieć miejsce już w maju tego roku. Zakończenie inwestycji planowane jest na 2015 rok. Obecnie trwa już konserwacja techniczna oficyn bramnych hali.
Wielofunkcyjny obiekt zaoferuje 8 000 mkw. powierzchni handlowej oraz 11 000 mkw powierzchni biurowej. Inwestor zakłada, że nowa Hala Koszyki zaoferuje przestrzeń dla nowoczesnego mieszkańca Warszawy, będzie miejscem spotkań i zakupów, ale równocześnie kontaktu z wyjątkową architekturą i sztuką. Znajdą się tu delikatesy, sklepy, restauracje, kawiarnie, winiarnie, herbaciarnie oraz szeroko pojęta oferta związana ze sztuką kulinarną. Elementem wyróżniającym tego miejsca będzie wysmakowana oferta wyposażenia wnętrz, nowoczesny design, galerie sztuki, sklepy dla hobbystów, miłośników podróży i dobrych książek.
Hala Koszyki jest znakomicie zlokalizowana: w śródmieściu Warszawy, w pobliżu stacji metra Politechnika, przystanków tramwajowych i autobusowych. Dla klientów przyjeżdżających samochodem zaprojektowano dwukondygnacyjny podziemny parking.