Dyskretny urok cydru (SPOTKANIE)
Dlaczego cydr nigdy nie był naszym napojem narodowym, choć Polska jest sadem Europy? Jak zrobić cydr w domu?
11.08.2014 10:48
Klubokawiarnia Kicia Kocia zaprasza na spotkanie z Tomaszem Porowskim, jednym z pierwszych producentów cydru rzemieślniczego w Polsce, twórcą - wraz Marcinem Hermanowiczem - Cydr Ignaców. I mieszkańcem Grochowa.
W programie m.in.
- projekcja wideo o produkcji cydru tradycyjnymi metodami
- pogadanka o dziejach cydrownictwa w Europie i na ziemiach polskich
- degustacja eksperymentalnych cydrów z laboratorium w Ignacowie.
Podczas spotkania dowiecie się m.in.:
- dlaczego cydr nigdy nie był naszym napojem narodowym, choć Polska jest sadem Europy
- jak zrobić cydr w domu
- co powinien zrobić rząd, żeby produkcja polskiego cydr rzemieślniczego ruszyła pełną parą
- dlaczego do produkcji najlepszego cydr używa się ... jabłek o nieoczywistych smakach
Spotkanie odbędzie się jutro, we wtorek, 12 sierpnia, o godzinie 19:00 przy ulicy Garibaldiego 5a. Wstęp wolny.