Trwa ładowanie...
Kamil Zajęcki
09-04-2017 11:58

Urząd ostrzega: mięso z kurczaków z superbakterią

Badania przeprowadzone przez Fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Evira) wykazały, że 22 proc. próbek mięsa drobiowego w tym kraju zawierało bakterie odporne na działanie antybiotyków - podaje serwis yle.fi.

Urząd ostrzega: mięso z kurczaków z superbakteriąŹródło: flickr, fot: Eva Rinaldi
d1xyutg
d1xyutg

Rezultat badań nie napawa optymizmem. Odkryte bakterie produkują m.in. ESBL Ampc, - enzymy rozkładające większość antybiotyków. Evira uspokaja jednak, że ryzyko zarażenia się superbakteriami jest niewielkie. Aby zminimalizować ryzyko choroby, należy przed jedzeniem przygotować kurczaka w temperaturze 75 stopni Celsjusza. W takich warunkach bakterie giną.

- Surowe kurczaki często zawierają groźne bakterie, dlatego zawsze muszą być właściwie przygotowywane przed jedzeniem - tłumaczy Anna-Liisa Myllyniemi z Eviry.

Przebadane mięso pochodziło z Finlandii. Spośród 309 sprawdzonych próbek, superbakterie odnaleziono w 53 przypadkach. To znaczny wzrost w porównaniu do badań z 2013 roku, kiedy w przeprowadzonym przez Evira analogicznym badaniu bakterie wykryto w 13 proc. próbek.

d1xyutg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1xyutg
Więcej tematów