Urząd ostrzega: mięso z kurczaków z superbakterią
Badania przeprowadzone przez Fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Evira) wykazały, że 22 proc. próbek mięsa drobiowego w tym kraju zawierało bakterie odporne na działanie antybiotyków - podaje serwis yle.fi.
09.04.2017 11:58
Rezultat badań nie napawa optymizmem. Odkryte bakterie produkują m.in. ESBL Ampc, - enzymy rozkładające większość antybiotyków. Evira uspokaja jednak, że ryzyko zarażenia się superbakteriami jest niewielkie. Aby zminimalizować ryzyko choroby, należy przed jedzeniem przygotować kurczaka w temperaturze 75 stopni Celsjusza. W takich warunkach bakterie giną.
- Surowe kurczaki często zawierają groźne bakterie, dlatego zawsze muszą być właściwie przygotowywane przed jedzeniem - tłumaczy Anna-Liisa Myllyniemi z Eviry.
Przebadane mięso pochodziło z Finlandii. Spośród 309 sprawdzonych próbek, superbakterie odnaleziono w 53 przypadkach. To znaczny wzrost w porównaniu do badań z 2013 roku, kiedy w przeprowadzonym przez Evira analogicznym badaniu bakterie wykryto w 13 proc. próbek.