Trujące dioksyny także w irlandzkiej wołowinie
Irlandzki kryzys mięsny spowodowany karmą zatrutą dioksynami rozszerza się. Trujące substancje znaleziono również w wołowinie.
Według informacji irlandzkiego ministerstwa rolnictwa trzy z jedenastu przebadanych stad bydła rzeźnego były karmione skażoną paszą i to w ich mięsie znaleziono dioksyny w ilościach przekraczających normę przyjętą dla wołowiny.
Premier Irlandii Brian Cowen zapewniał jednak w parlamencie, że nie ma zagrożenia. Poziom powyżej dozwolonego limitu dioksyn dla wołowiny jest tak niski, że w żadnej mierze nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Liczba zwierząt, które jak ustalono były karmione tą paszą, stanowi zaś zaledwie 8 setnych procent całego pogłowia bydła.
Kierując się ustaleniami służb sanitarnych i weterynaryjnych, władze irlandzkie nie wycofują wołowiny z rynku - tak jak to miało miejsce w przypadku wieprzowiny. Ograniczono się do zalecenia utylizacji mięsa zwierząt ze stad karmionych skażoną paszą.