Trudne lato dla grzybiarzy. Mówią wprost, co jest problemem
Grzybiarze ruszyli do zagajników i borów. Lipiec zazwyczaj sprzyja grzybowym wysypom. W tym roku jednak zbieracze mogą być bardzo rozczarowani. Coś może stanąć na przeszkodzie imponującym plonom.
04.07.2024 | aktual.: 04.07.2024 19:01
Wysoka temperatura i opady - cóż lepszego może być w pogodzie, kiedy czeka się na dobrą porę na grzybobrania. Zazwyczaj w lipcu wyprawa do lasu może być źródłem grzybowej radości.
Zobacz także
Jak jednak podaje fakt.pl, grzybiarze z całej Polski alarmują o niepokojącej tendencji. Zmienne i ekstremalne warunki pogodowe, które w ostatnim czasie występują w Polsce, przyniosły efekt, który zasmuci sympatyków grzybów.
Smutne wieści dla grzybiarzy. Teraz w lasach jest słabo
Tylko w niektórych częściach kraju można liczyć na to, że z leśnej wyprawy wróci się z pełnymi rękami. Jak wynika z relacji grzybiarzy, w tym roku w całej Polsce początek sezonu na grzyby jest trudny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doniesienia na największym, płatnym portalu grzybiarzy - grzyby.pl - nie napawają nadzieją. Internauci piszą, że w lasach widoczne są skutki suszy i grzyby znaleźć dość trudno. Te, które najczęściej wpadają zbieraczom w ręce, są robaczywe.
Nie trzeba jednak tracić nadziei. Według faktu.pl zmienna pogoda tego lata może sprawić, że opady zmienią też sytuację w lasach.
Zresztą w "grzybowych" mediach społecznościowych pojawiają się już teraz czasem radosne relacje. Są w Polsce miejsca, gdzie obrodziły kurki.
Przeczytaj również: Wjechał autem na świeży beton. Interweniowali budowlańcy
Jeśli na dorodne jesienne borowiki i podgrzybki trzeba będzie jeszcze poczekać, teraz można zadowolić się smacznym, żółtym grzybkiem. Pieprznik jadalny, znany w różnych regionach kraju nie tylko pod nazwą kurka, ale też stroczek lisica, lisiczka, pieprznik gąska, czy stągiewka jadalna, jest naprawdę pyszny.
Na delektowanie się nim liczyć mogą teraz nie tylko ci, którzy chcą w lesie zmierzyć się z kleszczami i komarami, by zdobyć surowiec na wspaniałe dania. Kurki hodowane są obecnie tak jak pieczarki, a więc kupić je można w każdym dobrze zaopatrzonym markecie.
Źródło: Fakt.pl, grzyby.pl