Trudne lato dla grzybiarzy. Mówią wprost, co jest problemem
Grzybiarze ruszyli do zagajników i borów. Lipiec zazwyczaj sprzyja grzybowym wysypom. W tym roku jednak zbieracze mogą być bardzo rozczarowani. Coś może stanąć na przeszkodzie imponującym plonom.
Wysoka temperatura i opady - cóż lepszego może być w pogodzie, kiedy czeka się na dobrą porę na grzybobrania. Zazwyczaj w lipcu wyprawa do lasu może być źródłem grzybowej radości.
Jak jednak podaje fakt.pl, grzybiarze z całej Polski alarmują o niepokojącej tendencji. Zmienne i ekstremalne warunki pogodowe, które w ostatnim czasie występują w Polsce, przyniosły efekt, który zasmuci sympatyków grzybów.
Smutne wieści dla grzybiarzy. Teraz w lasach jest słabo
Tylko w niektórych częściach kraju można liczyć na to, że z leśnej wyprawy wróci się z pełnymi rękami. Jak wynika z relacji grzybiarzy, w tym roku w całej Polsce początek sezonu na grzyby jest trudny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wszyscy pamiętają. "Naprawdę uratuje nam życie"
Doniesienia na największym, płatnym portalu grzybiarzy - grzyby.pl - nie napawają nadzieją. Internauci piszą, że w lasach widoczne są skutki suszy i grzyby znaleźć dość trudno. Te, które najczęściej wpadają zbieraczom w ręce, są robaczywe.
Nie trzeba jednak tracić nadziei. Według faktu.pl zmienna pogoda tego lata może sprawić, że opady zmienią też sytuację w lasach.
Zresztą w "grzybowych" mediach społecznościowych pojawiają się już teraz czasem radosne relacje. Są w Polsce miejsca, gdzie obrodziły kurki.
Przeczytaj również: Wjechał autem na świeży beton. Interweniowali budowlańcy
Jeśli na dorodne jesienne borowiki i podgrzybki trzeba będzie jeszcze poczekać, teraz można zadowolić się smacznym, żółtym grzybkiem. Pieprznik jadalny, znany w różnych regionach kraju nie tylko pod nazwą kurka, ale też stroczek lisica, lisiczka, pieprznik gąska, czy stągiewka jadalna, jest naprawdę pyszny.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Na delektowanie się nim liczyć mogą teraz nie tylko ci, którzy chcą w lesie zmierzyć się z kleszczami i komarami, by zdobyć surowiec na wspaniałe dania. Kurki hodowane są obecnie tak jak pieczarki, a więc kupić je można w każdym dobrze zaopatrzonym markecie.
Źródło: Fakt.pl, grzyby.pl