"Toksyczny koktajl" w domach. Żyjemy w skażonych przestrzeniach
Wyniki badań przeprowadzonych w 10 krajach Europy ujawniają, że lokale w budynkach mieszkalnych w miastach są pełne toksyn. Chemiczne substancje wykryte w mieszkaniach to pestycydy wniesione z zewnątrz lub używane świadomie przez lokatorów. Naukowcy ostrzegają przed szkodliwym wpływem na zdrowie "toksycznego koktajlu".
Co musisz wiedzieć?
- Badanie przeprowadzone w 2021 r. w 10 krajach Europy wykazało obecność od 25 do 121 różnych pestycydów w każdej z przebadanych nieruchomości. Najwięcej toksycznych środków znaleziono w mieszkaniach osób związanych z rolnictwem, ale trujące substancje znalazły się także w domach osób, których praca nie wymagała kontaktów z chemicznymi produktami.
- Pestycydy dostają się do domów głównie przez obuwie i zwierzęta domowe, a także przez produkty, takie jak na przykład środki przeciw pchłom lub środki czystości.
- Naukowcy podkreślają, że połączenie wielu chemikaliów może mieć istotny wpływ na zdrowie, mimo że stężenia poszczególnych substancji są niskie.
Jak pestycydy trafiają do naszych domów?
Wyniki badań przeprowadzonych w dziesięciu krajach Europy ujawniają, że w każdej z przebadanych nieruchomości wykryto od 25 do 121 różnych pestycydów. Profesor Paul Scheepers z Uniwersytetu Radboud wyjaśnia, że pestycydy dostają się do wnętrz głównie przez obuwie oraz zwierzęta domowe. - Jeśli nie zdejmujemy butów po wejściu, wnosimy do środka wiele zanieczyszczeń z zewnątrz. Zwierzęta domowe również są ich źródłem - mówi Scheepers.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Wreszcie się obudziliśmy". Generał ocenia kondycję polskich sił
Naukowcy zwracają uwagę, że choć stężenia poszczególnych pestycydów w kurzu są niskie, to ich połączenie może mieć istotny wpływ na zdrowie człowieka. Zagrożenie potęguje fakt, że wiele z tych substancji występuje również w żywności, często w wyższych stężeniach.
Czy "wieczne chemikalia" są zagrożeniem?
Naukowcy badający substancje chemiczne PFAS, znane jako "wieczne chemikalia", są zaniepokojeni ich trwałością i wpływem na zdrowie. Scheepers podkreśla, że produkty takie jak DDT, mimo zakazu, nadal krążą w środowisku. - Produkty, które zostały zakazane dawno temu, są tak trwałe, że kumulują się w środowisku i nieustannie po nim krążą – zaznacza Scheepers.
Czytaj też: Rodzice na OIOM-ach? Jest pierwsze postępowanie
Eksperci ostrzegają, że długotrwały kontakt z pestycydami może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Jak podkreśla portal rp.pl, dotyczy to nie tylko rolników, ale także osób mających kontakt z pestycydami w żywności.
Przeczytaj również: Planujesz zakupy na ostatnią chwilę? Sklepy otwarte będą krócej
Źródło: rp.pl