GIS ostrzega: szkodliwe toksyny w mące. Sprawdź, czy masz w domu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii mąki żytniej typ 720 produkowanej przez firmę Młyny Szczepanki. W produkcie wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
"Wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A został stwierdzony w partii mąki żytniej typ 720" – przekazał Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Ostrzeżenie zostało wydane na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Dotyczy ono produktu "Szczepanki Mąka żytnia typ 720" w opakowaniach o masie netto 1 kg, o numerze partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1 i dacie minimalnej trwałości: 21/12/2024. GIS apeluje do konsumentów o sprawdzenie posiadanych opakowań i unikanie spożycia tej partii produktu.
Ochratoksyna A to toksyna wytwarzana przez grzyby z rodzaju *Aspergillus* i *Penicillium*, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak szlachcic miał trakować żonę i dzieci. Osobliwe porady z XVII w.
Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego przeprowadzili ocenę ryzyka i uznali, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Jak informuje GIS, producent - Młyny Szczepanki Sp. z o.o. - podjął natychmiastowe działania w celu wycofania z obrotu kwestionowanej partii mąki. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów.