Trwa ładowanie...
d3yd2t5

Tłusty czwartek i Środa Popielcowa 2020. Kiedy zaczyna się ostatni tydzień karnawału?

Kiedy w 2020 roku wypada tłusty czwartek? Data tego święta jest ruchoma, więc trzeba szukać w kalendarzu, kiedy należy się zaopatrzyć w pączki. Ten dzień zbliża się wielkimi krokami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tłusty czwartek 2020 i Środa Popielcowa. Kiedy będziemy zajadać się pączkami?
Tłusty czwartek 2020 i Środa Popielcowa. Kiedy będziemy zajadać się pączkami? (123RF)
d3yd2t5

Kiedy jest tłusty czwartek?

Raz w roku przychodzi dzień, w którym całą Polskę opanowuje pączkowe szaleństwo. Tradycją tłustego czwartku jest to, że zajadamy się tą słodką przekąską bez zahamowań. Mało kto wówczas się przejmuje, że ten niepozorny przysmak jest tak naprawdę bombą kaloryczną.

Tłusty czwartek zawsze oznacza, że zaczynają się ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału. Jego data co roku się zmienia, a w tym przypada na dzień 20 lutego. Wówczas cukiernie pękają w szwach, bo słodka tradycja na dobre zakorzeniła się w naszym kraju.

d3yd2t5

Czytaj też: Tłusty czwartek. Jaka jest geneza tego zwyczaju? Sprawdź prosty przepis na faworki z 1895 roku

To jednak oznacza, że zaczyna się jeden z najważniejszych okresów w religii chrześcijańskiej. Po tłustym czwartku przypada Środa Popielcowa (26 lutego), która rozpoczyna okres wielkiego postu. Trwa on 43 dni, czyli do Wielkiego Czwartku, który w tym roku jest 9 kwietnia, a po nim zostaje już zaledwie kilka do Wielkanocy.

Czytaj też: Tłusty czwartek w liczbach – ile kalorii ma pączek? Sposoby na spalenie pączka w tłusty czwartek

Tradycja tłustego czwartku

Jak dawniej wyglądał tłusty czwartek? Przez wieki wiele się zmieniało, a początki tej tradycji sięgają czasów średniowiecznych. Wówczas w podobny sposób świętowano okres, gdy ustępowała zima, a nadchodziła wiosna. Ludzie biesiadowali przy suto zastawionych stołach, spożywali dużo alkoholu, a jednym przysmaków były właśnie pączki.

d3yd2t5

Czytaj też: Tłusty czwartek za granicą. Jak obchodzi się święto pączków w innych krajach Europy?

Wtedy jednak nie były one słodkie. Powstawały z ciasta chlebowego i nadziewano je słoniną, po czym smażono. Słodka wersja pojawiła się w XVI wieku, choć jeszcze nie stosowano popularnych dziś nadzień. Wtedy w środku można było trafić na orzech lub migdał, a komu ta sztuka się udała, miał mieć zapewniony dostatek i szczęście.

Dziś już nie jemy pączków z orzechami. Najpopularniejsze są te z marmoladą lub konfiturą różaną. Tradycja jednak cały czas ewoluuje, przez co dziś cukiernie oferują bardzo różnorodny wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie i to nawet weganie, czy osoby na diecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jak wybrać najlepsze pączki na tłusty czwartek 2020?

d3yd2t5

Podziel się opinią

Share

d3yd2t5

d3yd2t5
Bądź na bieżąco:
Więcej tematów