Tłusty czwartek 2019. Jaka jest geneza tego zwyczaju? Sprawdź prosty przepis na faworki z 1895 roku

Tłusty czwartek 2019. Jaka jest geneza tego zwyczaju? Sprawdź prosty przepis na faworki z 1895 roku

Tłusty czwartek 2019. Jaka jest geneza tego zwyczaju? Sprawdź prosty przepis na faworki z 1895 roku
Źródło zdjęć: © East News
28.02.2019 12:00

Tłusty czwartek to niewątpliwie najsłodszy dzień w całym roku. Większość z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez chociaż jednego zjedzonego pączka lub faworka. W tym artykule znajdziesz prosty przepis na faworki z 1895 roku.

Tłusty czwartek 2019

Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim wypada tradycyjnie w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Początków tej tradycji należy doszukiwać się w pogaństwie. Dawniej był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, głównie mięs oraz piciu wina.

Specjalnie na tłusty czwartek przygotowywano także pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. W starożytnym Rzymie w podobny sposób obchodzono raz w roku tzw. tłusty dzień. W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się dopiero ok. XVI wieku.

Przepis na faworki. Sprawdzony pomysł na tłusty czwartek 2019

Faworki w naszym kraju zwane są w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Podpowiadamy prosty przepis na faworki z 1895 roku.

Przepis na faworki

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 5 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 ml rumu
  • 26 g cukru
  • 400 ml oleju

W misce utrzeć masło, dodając po kolei żółtka i wsypując cukier. Kiedy masa nabierze prawie białego koloru, dodać śmietanę, rum i 150 g mąki. Zacząć ugniatać ciasto rękoma, dodając resztę mąki - powinno swobodnie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Pokroić ciasto na paski, następnie na prostokąty. Każdy prostokąt naciąć na środku i przewlekać jeden koniec faworka na drugą stronę.

W rondlu rozgrzać 400 ml oleju. Faworki wrzucać na olej i czekać, aż się zrumienią. Przewrócić je na drugą stronę. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Osuszone i odsączone faworki posypać cukrem pudrem. Z tej proporcji wyjdzie ok. 25 faworków.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku "Praktyczny Kucharz Warszawski":

Utrzeć na śmietanę 2 łyżki świeżego masła, wbić po jednemu 15 żółtek i 10 łutów cukru, ucierać ciągle w donicy, wlać kieliszek araku, 6 łyżek kwaśnej śmietany, wsypać półtora funta mąki i rozetrzeć z całą masą. Potem wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać jeszcze pół funta mąki i ugnieść ciasto, które ma być tak wolne, że zaledwie da się wałkować. Rozwałkować cienko, krajać kółkiem paski i kawałki, przewijać każdy kawałek i smażyć na gorącym szmalcu. Skoro się z jednej strony zrumienią przewrócić na drugą stronę, podsmażyć, wyjmować na półmisek i gorące posypywać grubo cukrem tłuczonym z wanilią. Faworki najlepiej smażyć w rądlu na niezbyt mocnym ogniu.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także