Tak się grilluje! Pochwaliliście się swoimi kulinarnymi wyczynami
Trwa majówka, więc w całej Polsce rozstawiono rozpalone do czerwoności grille. Poprosiliśmy Was o zdjęcia z kulinarnych popisów, a Wy nie zawiedliście.
Karkówka, kiełbasa, szaszłyki i chleb - te produkty najczęściej lądowały na Waszych grillach. Najważniejsze jednak, gdzie grillowaliście. Okazuje się, że tradycja wciąż jest żywa i pojawiły się (gorąco wyczekiwane przez redakcję) zdjęcia z balkonowego barbecue.
W powyższym przypadku warto zwrócić uwagę na pewne odstępstwo od klasycznego rytuału - grill węglowy został zastępiony przez elektryczny. Sąsiedzi z pewnością to docenią. Kolejny balkon to już przykład eksportowania rodzimych tradycji. To zdjęcie zrobiono w Toskanii.
Brak balkonu (o ile mieszka się na parterze lub w domu jednorodzinnym) nie stanowił przeszkody dla chcących grillować jednocześnie w domu i na dworze. Przygotowanie potraw oryginalną metodą "przez okno" miało też tę zaletę, że pozwolało uniknąć kontaktu z niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Nie wszyscy jednak unikali "okoliczności przyrody".
Uwagę naszej redakcji przykuło przywiązanie do klasycznego menu. Bardzo rzadko na ruszcie lądowały (nie licząc szaszłyków)... warzywa. Tu jeden z nielicznych przykładów
Z troski o Wasze zdrowie polecamy zwiększyć ich ilość w diecie. Na zakończenie życzymy Wszystkim smacznej reszty majówki!