ycipk-3xx0in

Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski. Największy szerszeń na świecie jest śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i pszczół

Szerszeń azjatycki, najgroźniejszy i największy gatunek szerszenia na świecie, w ciągu najbliższych kilku lat może przybyć do Polski. Zaobserwowano go niedawno w środkowych Niemczech. Jest bardzo groźny dla ludzi i pszczół.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski. Największy szerszeń na świecie jest śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i pszczół
Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski. Największy szerszeń na świecie jest śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i pszczół (flickr.com, Fot: t-mizo)
ycipk-3xx0in

Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski. Jak dostał się do Europy?

Szerszeń azjatycki do Europy trafił w 2004 roku, prawdopodobnie dostał się przy okazji transportu chińskiej porcelany. Na początku osiedlił się w południowej Francji. Tam co najmniej kilka królowych szerszeni założyło swoje kolonie.

Od tej pory swój zasięg zwiększa się o około 100 kilometrów w różnych kierunkach. W zeszłym roku zaobserwowano szerszenie azjatyckie w Hesji (środkowe Niemcy). W takim tempie może dotrzeć do Polski w ciągu kilku lat.

ycipk-3xx0in

Gatunek tego owada naturalnie występuje we wschodniej Rosji (region Primorski Krai), Azji Południowej i Południowo-Wschodniej.

Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski. Jest bardzo groźny dla ludzi i pszczół

Użądlenia tych szerszeni mogą być śmiertelne zarówno dla alergików, jak i osób odpornych na jad owadów z rodziny osowatych. Entomolog Masato Ono z uniwersytetu w Tamagawie porównał użądlenie do gorącego gwoździa wbijanego w nogę. Szerszenie azjatyckie są dużo bardziej agresywne niż inne osy czy szerszenie. Co roku zabijają w Japonii około 40 osób.

Pszczoły również są zagrożone atakiem szerszeni azjatyckich. Każdego roku jedno gniazdo agresywnego owada jest w stanie zlikwidować 20 tysięcy pszczół.

ycipk-3xx0in

Szerszeń azjatycki to największy gatunek szerszenia na świecie. Długość ciała królowej wynosi o 2,5 do 4,5 cm, a rozpiętość skrzydeł 7,6 cm.

Na te szerszenie polują jedynie sikory, kury gołoszyjki, trzmielojady, muchówki i nicienie. Pszczoły wypracowały sobie sposób na obronę przed agresywnymi szerszeniami — polega on na synchronicznym brzęczeniu, które wywołuje u napastników przerażenie. Najskuteczniejsze jednak są środki owadobójcze.

Polub WP Wiadomości
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Ważne
0
Smutne
0
Ciekawe
0
Irytujące
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3xx0in

ycipk-3xx0in
ycipk-3xx0in