Sylwester 2020. Francuski alkohol doceniony przez Anglików
Szampana produkuje się tylko w jednym francuskim regionie - Szampanii, stąd nazwa alkoholu. Pije się go na całym świecie, i to w większych ilościach niż w ojczyźnie. Anglicy jako pierwsi zauważyli, że dzięki drugiej fermentacji można wzmocnić naturalną skłonność do pienienia się szampana.
31.12.2020 | aktual.: 03.03.2022 01:56
Szampan produkowany jest tylko w jednym regionie we Francji - w Szampanii. Alkohol ten jest uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Jednak to dopiero Anglicy jako pierwsi zauważyli, że dzięki drugiej fermentacji można wzmocnić naturalną skłonność do pienienia się wina szampańskiego.
Szampan to wino produkowane w Szampanii, głównie z winogron odmian chardonnay, pinot noir i pinot meunier oraz kilku innych, pomniejszych. Produkcja odbywa się metodą tradycyjną. Zachodzi w moszczu dwukrotna fermentacja, najpierw w kadziach, później w butelkach o grubszym niż zwykle szkle i silnie wklęsłym denku. Wedle powszechnego mitu te zasady wprowadził w życie mnich z opactwa benedyktynów, dom Pierre Pérignon w XVII w.
Sylwester 2020. To Anglicy jako pierwsi docenili zalety szampana
W ostatnim ćwierćwieczu XVII wieku, londyńscy kupcy, sprowadzali z Szampanii białe wino w beczkach, a następnie rozlewali je do butelek i wytwarzali w nich dwutlenek węgla. Alkohol był potem przez nich obficie słodzony melasą. Postępowali tak, gdyż nowa technika - również angielska - pozwoliła im na produkcję wytrzymalszych butelek.
Minęło wiele lat, zanim "sparkling champaign" (musujący szampan) powrócił nad Marnę. Gdy jednak powrócił, skończyło się bezpowrotnie angielskie chałupnictwo i pieniące się wino znów stało się w stu procentach francuskie. Wciąż jednak najwięcej kupowali go Anglicy.
Sylwester 2020. "Wielka dama Szampanii" ze szczególną sympatią Rosji
W XIX w. z Anglikami konkurować zaczęli jako klienci, rosyjscy arystokraci z carem na czele, którzy sprowadzali ponad połowę produkcji wielkich, dzięki nim, marek: Roederer, Moet i Veuve Clicquot (wdowa Clicquot). Szampan Veuve Clicquot, jako "wdowa" lub "klikowskoje", opiewany był przez rosyjskich klasyków od Puszkina, poprzez Gogola do Czechowa.
Veuve Clicquot, czyli pani Barbe-Nicole Clicquot z domu Ponsardin, zwana "wielką damą Szampanii", zasłużyła sobie szczególnie na sympatię Rosjan. Veuve Clicquot naprawdę zalała rosyjski rynek swym szampanem po abdykacji Napoleona w roku 1814. Pomogła jej zapewne darmowa reklama na stronach dzieł największych pisarzy rosyjskich XIX stulecia. Szampan wdowy Clicquot pito w Rosji aż do zdobycia władzy przez bolszewików.