Specjalna kuchnia dla specjalnych gości
W sztokholmskim ratuszu dobiegają końca przygotowania do poniedziałkowego noblowskiego bankietu, w którym - z racji stulecia wręczania nagrody Nobla - weźmie udział rekordowa liczba około 1400 gości. Przygotowania do przyjęcia trwały od 10 miesięcy.
Pierwsze obrady znawców sztuki kulinarnej na temat posiłków na noblowskie przyjęcie odbywają się zwykle w marcu. W maju i we wrześniu dochodzi do degustacji proponowanych potraw, a październik to ostatni moment na zamawianie produktów.
Najbardziej wystawne przyjęcie zorganizowano dotychczas 10 lat temu, w 90. rocznicę, gdy trzy tradycyjne dania poprzedziła zupa z pokrzyw.
Tym razem zupy nie będzie, ale ma być coś z owoców morza, coś z mięs i deser. Co dokładnie? - to wielka tajemnica.
Na przyjęciu nie może być pustych miejsc, nawet wówczas jeśli jakiś gość odwoła swe przybycie w ostatniej chwili. Dlatego co roku kilkadziesiąt rezerwowych gości do samego końca czeka na wiadomość o zwolnionym miejscu. Część z nich będzie musiało obejść się smakiem i pozostaje mi tylko telewizyjna transmisja na żywo z imprezy, która właśnie przeszła im obok nosa. (mag)