RegionalneŚląskSosnowiec. 22 dania, dzięki którym poznasz smaki Zagłębia Dąbrowskiego

Sosnowiec. 22 dania, dzięki którym poznasz smaki Zagłębia Dąbrowskiego

Prażucha, pieczonki, zalewajka – to tylko niektóre z dań, których przepisy znalazły się w wydanej książce kucharskiej "Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego".

Dzięki nowej książce kucharskiej poznamy smaki Zagłębia Dąbrowskiego.
Dzięki nowej książce kucharskiej poznamy smaki Zagłębia Dąbrowskiego.
Źródło zdjęć: © UM Sosnowiec

17.12.2020 | aktual.: 02.03.2022 22:01

W książce znalazły się 22 przepisy na zagłębiowskie dania. - Ta książka to zbiór wyjątkowych receptur zebranych wśród mieszkańców naszego miasta przez dwóch pasjonatów gotowania i zagłębiowskich smaków, Dariusza Mączkę i Tomasza Wasyliszyna. Wśród przepisów królują dania nieskomplikowane, posiadające tradycyjny rodowód i przygotowywane w sosnowieckich domach od co najmniej pół wieku – podkreśla Dobrawa Skonieczna-Gawlik, badaczka kultury Zagłębia Dąbrowskiego, jurorka konkursów kulinarnych.

Sosnowiec. Kulinarne dziedzictwo Zagłębia

- Jeszcze z opowieści babci pamiętam o takich potrawach, jak garus czy prażucha, choć prawda jest taka, że ich smaku nie znam. Jednak w moim domu często gościła np. fitka albo chałka, oczywiście robione przez mamę. Pieczonki to już klasyka, do której wracam, kiedy tylko mogę. Myślę, że każdy będzie pozytywnie zaskoczony, gdy sięgnie po tę książkę. Tak, Zagłębie ma swoją kuchnię i jest niezwykła, a przede wszystkim oparta na tradycji i dziedzictwie kulturowym. To kolejny element krzewienia naszej zagłębiowskiej kultury – dodaje prezydent Sosnowca Arkadiusz Chęciński

Przepisy zabrali Tomasz Wasyliszyn i Dariusz Mączka, na co dzień nauczyciele w Zespole Szkół Gastronomicznych w Sosnowcu. Publikacja powstała przy współudziale pracowników Urzędu Miasta Sosnowca. Na czytelników czekają 22 przepisy zilustrowane barwnymi fotografiami i dopełnione wspomnieniami mieszkańców regionu.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Zobacz także
Komentarze (0)