Trwa ładowanie...

Gliwice. Siedem ofert na aranżację skweru. Wszystkie powyżej planowanego budżetu

Siedem ofert na wykonanie nowej aranżacji skweru utworzonego na sklepieniu tunelu Drogowej Trasy Średnicowej w centrum Gliwic otrzymał miejscowy samorząd. Najtańsza z nich opiewa na blisko 3,57 mln zł, przy budżecie przewidzianym na 2 mln zł.

Gliwice. Skwer nad DTŚ ma być zielony i pełen kwiatów. Gliwice. Skwer nad DTŚ ma być zielony i pełen kwiatów. Źródło: Pracownia 44STO
d44p3t7
d44p3t7

Nowa aranżacja obszernego skweru w ścisłym centrum miasta, przeciętego reprezentacyjną ul. Zwycięstwa, przewiduje m.in. nasadzenia 60 tys. roślin. Miejsce to, zarządzane wcześniej przez spółkę powołaną dla budowy trasy, było dotąd urządzone w minimalnym zakresie.

Skwer nad arterią powstał w 2015 r. jako zadaszenie tunelu, którym przejeżdżają samochody omijające centrum. Na powierzchni 9,4 tys. m kw. pomiędzy ul. Zwycięstwa, Dubois i Fredry wybrukowano alejki, ustawiono ławki, wysiano trawę, a w betonowych donicach posadzono niewielkie drzewka.

Gliwicki Zarząd Dróg Miejskich ogłosił przetarg na nową aranżację skweru, m.in. wykonanie nasadzeń i systemu nawadniającego, na początku marca. Wpłynęły siedem ofert, w przedziale 3,57-4,92 mln zł. Najtańszą złożyło Przedsiębiorstwo Remontów Ulic i Mostów z Gliwic. Miasto teraz przeanalizuje sytuację.

Gliwice. Siedem ofert na aranżację skweru nad DTŚ

Koncepcja zagospodarowania skweru, przygotowana przez gliwicką Pracownię 44STO, która zaprojektowała też m.in. rewitalizację miejscowego Parku Chrobrego zakłada, że na skwerze posadzonych ma zostać ponad 60,6 tys. roślin: 127 drzew, blisko 2,4 tys. krzewów, prawie 26 tys. bylin, niespełna 32 tys. roślin cebulowych i 220 pnączy.

d44p3t7

Układ alejek ma pozostać bez zmian, między nimi pojawić się mają jednak kompozycje całorocznych drzew, krzewów i bylin. Ze względów technicznych drzewa zostaną posadzone na podwyższonych rabatach, wypełnionych dużą ilością podłoża, które umożliwi ich prawidłowy rozwój. W kilku miejscach staną mające dawać cień pergole, a pod częścią z nich znajdą się stoły i ławy piknikowe.

Odpocząć będzie można też na ławkach i siedziskach, przypinając rowery do stojaków. Od hałasu DTŚ skwer mają chronić nasadzone odpowiednio krzewy. Obecne trawniki zastąpią ozdobne rabaty z traw i bylin – z leżakami. Na skwerze zostanie założona również łąka kwietna i przestrzeń do odpoczynku, która latem ma pełnić funkcję ozdobionej palmami miejskiej plaży.

Koncepcja przewiduje też oraz odniesienie do historii miejsca – w którym kiedyś przebiegał Kanał Kłodnicki. Na skwerze ma znaleźć się instalacja z kamieni pochodzących z 200-letniej śluzy kanału, odkopanej przy budowie DTŚ. Kamienie zostaną oczyszczone i umieszczone w miejscu przecinania się głównych alejek. Wokół głazów zamontowane będą siedziska. Ustawione zostaną tablice ze zdjęciami i informacjami nt. kanału wiodącego kiedyś do Koźla (obecnie zastąpionego Kanałem Gliwickim).

Koronawirus w Polsce. Przybity lekarz nie ukrywał emocji w programie WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d44p3t7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44p3t7
Więcej tematów