Trwa ładowanie...

Gliwice. 60 tysięcy roślin zmieni skwer w ogród

Prace nad nową aranżacją skweru utworzonego na sklepieniu tunelu Drogowej Trasy Średnicowej w centrum Gliwic, w tym m.in. nasadzenia 60 tys. roślin, zamawia gliwicki magistrat. Skwer, zarządzany wcześniej przez spółkę powołaną dla budowy trasy, był dotąd urządzony w minimalnym zakresie.

Share
Gliwice. Skwer nad DTŚ ma być miejscem spotkań i spacerów.
Gliwice. Skwer nad DTŚ ma być miejscem spotkań i spacerów.Źródło: Wiz.Pracownia44STO
d75x15f

Skwer nad DTŚ powstał w 2015 r. jako zadaszenie tunelu, którym przejeżdżają samochody omijające centrum. Na powierzchni 9,4 tys. m kw. pomiędzy ul. Zwycięstwa, Dubois i Fredry wybrukowano alejki, ustawiono ławki, wysiano trawę, a w betonowych donicach posadzono niewielkie drzewka.

Teraz skwer doczekał się zmian. Zostanie nasadzonych ponad 60,6 tys. nowych roślin: 127 drzew, 2377 krzewów, 25 973 byliny, 31 910 roślin cebulowych i 220 pnączy. Powstaną też zacienione miejsca wypoczynku i tablice upamiętniające dawny Kanał Kłodnicki. Zieleń która obecnie znajduje się na skwerze zostanie przesadzona w inne miejsca – 49 wiśni upiększy aleję Sikornik, a 18 miłorzębów trafi na zieleniec koło ronda im. Stanisława Byliny w pobliżu ul. Dubois.

d75x15f

Gliwice. Nowy wygląd skweru nad DTŚ

Układ alejek pozostanie bez zmian, ale między nimi pojawią się kompozycje całorocznych drzew, krzewów i bylin. Ze względów technicznych drzewa zostaną posadzone na podwyższonych rabatach, wypełnionych dużą ilością podłoża, które umożliwi ich prawidłowy rozwój.

W kilku miejscach staną mające dawać cień pergole, a pod częścią z nich znajdą się stoły i ławy piknikowe. Odpocząć będzie można też na ławkach i siedziskach, przypinając rowery do stojaków. Od hałasu DTŚ skwer mają chronić nasadzone odpowiednio krzewy. Obecne trawniki zastąpią ozdobne rabaty z traw i bylin – z leżakami. Na skwerze zostanie założona również łąka kwietna.

Koncepcja zagospodarowania skweru, przygotowana przez gliwicką Pracownię 44STO, która zaprojektowała też m.in. rewitalizację miejscowego Parku Chrobrego, zakłada ponadto: przestrzeń do odpoczynku, która latem ma pełnić funkcję ozdobionej palmami miejskiej plaży oraz odniesienie do historii miejsca, w którym kiedyś przebiegał Kanał Kłodnicki.

Na skwerze znajdzie się instalacja z kamieni pochodzących z 200-letniej śluzy kanału, odkopanej przy budowie DTŚ. Kamienie zostaną oczyszczone i umieszczone w miejscu przecinania się głównych alejek. Wokół głazów zamontowane będą siedziska. Ustawione zostaną też tablice ze zdjęciami i informacjami na temat kanału wiodącego kiedyś do Koźla (obecnie zastąpionego Kanałem Gliwickim).

Tłit - Wojciech Andrusiewicz i Piotr Zgorzelski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d75x15f

Podziel się opinią

Share
d75x15f
d75x15f
Więcej tematów