Śląsk. W szkołach w Rybniku sprawdzą, czy marnuje się jedzenie
Czy, a jeśli tak, to dlaczego w szkolnych stołówkach marnuje się jedzenie – z takimi pytaniami zmierzą się pilotażowo dwie rybnickie szkoły, w których pod lupę wzięte zostaną szkolne stołówki.
Od 15 lutego przez pięć dni trwać będą pomiary mające na celu sprawdzenie, czy w stołówce Zespołu Szkół nr 3 w Rybniku występuje problem marnowania żywności. W tamtejszej stołówce obecnie żywi się około 150 uczniów. We wrześniu 2020 r. - przy pełnej działalności szkoły - stołówka wydawała dziennie aż 380 obiadów.
Obszarem zainteresowania będzie dieta uczniów – badacze sprawdzą między innymi, czy projektowana jest ona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zbadane zostanie również, czy w stołówkach w Rybniku marnuje się jedzenie, czy też ten problem nie występuje.
Badacze przyjrzą się m.in. ilości i strukturze niezjedzonych posiłków, ale także będą obserwować atmosferę na stołówce i organizację wydawania posiłków.
- W kolejnych krokach zorganizowane będą szkolenia kulinarno-dietetyczne dla personelu kuchennego, intendentek oraz innych osób zaangażowanych w planowanie i przygotowanie posiłków. Z kolei dla dzieci przeprowadzone zostaną warsztaty i pogadanki on-line. Mamy nadzieję, że w zamówieniach żywności na kolejny rok uda się wprowadzić elementy żywności ekologicznej i zwiększyć ilość warzyw – mówi Monika Kubisz, koordynująca projekt ze strony Urzędu Miasta Rybnika.
Śląsk. Badania stołówek w rybnickich szkołach. Opieka naukowa SGGW
W skali kraju w stołówkach szkolnych wskutek nadprodukcji marnuje się średnio nawet połowa jedzenia.
Badania w rybnickich szkołach objęte zostały opieką naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, a ich realizacja jest częścią projektu StratKIT, współfinansowanego ze środków Interreg Baltic Sea Region.
Aborcja w Polsce. Ekspert o publikacji wyroku TK: "Początek wielkiego konfliktu społecznego"
- Działania projektu docelowo skutkować powinny minimalizacją negatywnego wpływu produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne oraz troską o zdrowie konsumentów, m.in. poprzez wspieranie produkcji ekologicznej, lokalnej i sezonowej, ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności, a także formułowanie rekomendacji dotyczących żywienia – podkreśla dr hab. Renata Kazimierczak, koordynator projektu ze strony SGGW.