Rozpoczęły się 5. Międzynarodowe Targi Chleba w Jaworze
Wykonane z ciasta aligatory, żółwie, kolczaste jeże oraz kilkadziesiąt rodzajów pieczywa prezentują wystawcy walczący o tytuł Piekarza Roku na rozpoczętych w Jaworze na Dolnym Śląsku Międzynarodowych Targach Chleba.
Piąta edycja imprezy zgromadziła rekordową liczbę wystawców, w jednym z namiotów swój kunszt prezentują piekarze z całej Polski.
Są to już najlepsi z najlepszych, zwycięzcy regionalnych konkursów wytypowani w poszczególnych regionach kraju przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa. Ich prezentacje oceni w piątek kapituła konkursu, która wybierze spośród nich Piekarza Roku - powiedział Jacek Krajewski, prezes Stowarzyszenia Międzynarodowe Targi Chleba.
W piątek nagrodą Głównego Inspektora Pracy uhonorowano najbezpieczniejszą piekarnię. W trakcie eliminacji kontrolerzy Państwowej Inspekcji Pracy odwiedzali wybrane piekarnie i oceniali je w kategoriach bezpieczeństwa i warunków, w jakich produkowane są wypieki.
Zaszczytny tytuł Bezpieczna Piekarnia otrzymał w tym roku zakład Marka Szydłowskiego z Gdańska. Podczas wielkiego święta chleba w Jaworze każdy może z bliska przyjrzeć się poszczególnym etapom produkcji chleba.
W sobotę na jaworskim rynku stanie tradycyjny piec, w którym wypiekane będą wyroby według babcinych receptur. Tę część targów stanowią Europejskie Dni Chleba, podczas których tradycje i obrzędy związane z chlebem przedstawiają delegacje z różnych stron kraju a także z zagranicy, m.in. Czesi i Ukraińcy. (sm)