PolskaRozpoczęły się 5. Międzynarodowe Targi Chleba w Jaworze

Rozpoczęły się 5. Międzynarodowe Targi Chleba w Jaworze

Wykonane z ciasta aligatory, żółwie, kolczaste jeże oraz kilkadziesiąt rodzajów pieczywa prezentują wystawcy walczący o tytuł Piekarza Roku na rozpoczętych w Jaworze na Dolnym Śląsku Międzynarodowych Targach Chleba.

07.09.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Piąta edycja imprezy zgromadziła rekordową liczbę wystawców, w jednym z namiotów swój kunszt prezentują piekarze z całej Polski.

Są to już najlepsi z najlepszych, zwycięzcy regionalnych konkursów wytypowani w poszczególnych regionach kraju przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa. Ich prezentacje oceni w piątek kapituła konkursu, która wybierze spośród nich Piekarza Roku - powiedział Jacek Krajewski, prezes Stowarzyszenia Międzynarodowe Targi Chleba.

W piątek nagrodą Głównego Inspektora Pracy uhonorowano najbezpieczniejszą piekarnię. W trakcie eliminacji kontrolerzy Państwowej Inspekcji Pracy odwiedzali wybrane piekarnie i oceniali je w kategoriach bezpieczeństwa i warunków, w jakich produkowane są wypieki.

Zaszczytny tytuł Bezpieczna Piekarnia otrzymał w tym roku zakład Marka Szydłowskiego z Gdańska. Podczas wielkiego święta chleba w Jaworze każdy może z bliska przyjrzeć się poszczególnym etapom produkcji chleba.

W sobotę na jaworskim rynku stanie tradycyjny piec, w którym wypiekane będą wyroby według babcinych receptur. Tę część targów stanowią Europejskie Dni Chleba, podczas których tradycje i obrzędy związane z chlebem przedstawiają delegacje z różnych stron kraju a także z zagranicy, m.in. Czesi i Ukraińcy. (sm)

jaworchlebtargi
Komentarze (0)