Restaurator z Łeby ujawnia. Polacy znaleźli sposób nad Bałtykiem
Wzrosty cen odczuwalne są wszędzie. Przekładają się także na wakacyjne zwyczaje Polaków. Z nadmorskich miejscowości napływają skargi od hotelarzy i właścicieli pensjonatów, wskazujących na nowy trend wśród turystów. - Ludzie bardziej szukają miejsc z aneksem kuchennym, sami sobie gotują - stwierdza Robert Hachaj z restauracji "Roberto" w Łebie. Zaznacza, że niewiele osób chce jeść w restauracjach, a sytuacja jest też problematyczna dla hotelarzy. Okazuje się, że turyści zaczynają sami gotować także w hotelach, smażąc świeże ryby w apartamentach. - Dużo smrodu jest przez to na obiekcie i wielu właścicieli na to narzeka - wyjaśnia. Jak zmieniły się nawyki Polaków? Dziennikarz Wirtualnej Polski Jakub Bujnik wypytał właściciela rodzinnej restauracji w Łebie o nowe zwyczaje turystów i sytuację restauratorów nad morzem.