Trwa ładowanie...
jedzenie
21-02-2007 06:55

Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłku


Właściciele hongkońskich restauracji
wprowadzają kary finansowe dla osób, które nie skończą podanych im
dań. Ma to zapobiec marnotrawieniu jedzenia - informuje
dziennik "South China Morning Post".

Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłkuŹródło: AFP
d2a5xx0
d2a5xx0

Inicjatywa ta, przewidująca kary do 20 dolarów hongkońskich (niecałe 2 euro), ma jednak niewielkie szanse na powszechne stosowanie, ponieważ restauracje prawdopodobnie będą się obawiały utraty klientów.

W niektórych restauracjach ilość niezjedzonych potraw sięga 1,2 tony dziennie (w 2005 roku 701 ton dziennie w całym mieście), co naraża właścicieli lokali na znaczne wydatki związane z transportem tych odpadów - pisze dziennik. Niektóre restauracje zakupiły więc specjalne maszyny utylizujące resztki żywnościowe.

Władze hongkońske rozważają zbudowanie do końca roku dwóch zakładów utylizacji odpadów żywnościowych, które stanowią 30% wszystkich odpadów przemysłowych w mieście.

d2a5xx0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a5xx0
Więcej tematów