ŚwiatRestauracje chcą karać za nieskończenie posiłku

Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłku


Właściciele hongkońskich restauracji
wprowadzają kary finansowe dla osób, które nie skończą podanych im
dań. Ma to zapobiec marnotrawieniu jedzenia - informuje
dziennik "South China Morning Post".

Restauracje chcą karać za nieskończenie posiłku
Źródło zdjęć: © AFP

21.02.2007 | aktual.: 21.02.2007 07:35

Inicjatywa ta, przewidująca kary do 20 dolarów hongkońskich (niecałe 2 euro), ma jednak niewielkie szanse na powszechne stosowanie, ponieważ restauracje prawdopodobnie będą się obawiały utraty klientów.

W niektórych restauracjach ilość niezjedzonych potraw sięga 1,2 tony dziennie (w 2005 roku 701 ton dziennie w całym mieście), co naraża właścicieli lokali na znaczne wydatki związane z transportem tych odpadów - pisze dziennik. Niektóre restauracje zakupiły więc specjalne maszyny utylizujące resztki żywnościowe.

Władze hongkońske rozważają zbudowanie do końca roku dwóch zakładów utylizacji odpadów żywnościowych, które stanowią 30% wszystkich odpadów przemysłowych w mieście.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)