Rekordowy oscypek na Żywiecczyźnie
Rekordowo duży oscypek powstaje na
Żywiecczyźnie. Ser ma 20 cm szerokości, 40 cm długości i waży 7,3
kilograma. Górale z Żabnicy przygotowali go w sobotę w bacówce na
Hali Boraczej w Beskidach.
Ważenie i mierzenie odbyło się wieczorem w Żywcu, podczas sobotniego pierwszego święta oscypka "Oscypek Fest". Przez najbliższy tydzień ser będzie wędzony.
Największy oscypek zostanie wpisany do Księgi rekordów Guinessa. Potwierdził to obecny na imprezie przedstawiciel Księgi rekordów, Zenon Pustelnik.
Do wytworzenia największego na świecie oscypka bacowie zużyli 150 litrów mleka owczego i 50 litrów mleka krowiego. Praca zajęła im około trzech godzin.
Imprezie "Oscypek Fest" towarzyszyły między innymi występy kapel góralskich, pokazy strzyżenia i dojenia owiec, pieczenie barana i palenie watry. Zakończyła ją góralska potańcówka.