ŚwiatPrzełomowe odkrycie na dnie oceanów. Nie mieliśmy o tym pojęcia

Przełomowe odkrycie na dnie oceanów. Nie mieliśmy o tym pojęcia

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Mikrobiologii Morskiej im. Maxa Plancka w Niemczech trawa morska, rosnąca na dnie oceanów, może gromadzić pod swoimi liśćmi ogromne ilości cukru.

Łąki traw morskich mogą pochłaniać więcej dwutlenku węgla niż lasy tej samej wielkości
Łąki traw morskich mogą pochłaniać więcej dwutlenku węgla niż lasy tej samej wielkości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Irina Belousa

05.05.2022 13:39

Na całym świecie trawy morskie mogą zawierać do 1,3 miliona ton sacharozy, co wystarczyłoby do wyprodukowania około 32 miliardów puszek Coca-Coli. - Wytwarzają one cukier podczas procesu fotosyntezy – tłumaczy mikrobiolog morski Nicole Dubilier z Instytutu Mikrobiologii Morskiej im. Maxa Plancka w Niemczech.

- W standardowych warunkach oświetleniowych rośliny te wykorzystują do własnego metabolizmu i wzrostu większość cukrów, które produkują. Jednak w warunkach intensywnego oświetlenia, na przykład w południe lub latem, produkują więcej cukru, niż mogą wykorzystać lub przechować. Uwalniają więc jego nadmiar do gleby - dodaje.

Trawy morskie zagrożone przez człowieka

Co istotne, trawy morskie wchłaniają też węgiel, przez co w naturalny sposób ograniczają wpływ gazów cieplarnianych na atmosferę Ziemi. Mogą pochłaniać dwa razy więcej dwutlenku węgla niż las tej samej wielkości i zrobić to 35 razy szybciej. Jednak łąki trawy morskiej, z powodu działalności człowieka i pogarszającej się jakości wody, są jednym z najbardziej zagrożonych siedlisk na świecie.

- Nie wiemy tyle o trawie morskiej, co o siedliskach lądowych – mówi mikrobiolog morski Maggie Sogin z Instytutu Mikrobiologii Morskiej im. Maxa Plancka. - Nasze badanie przyczynia się do naszego zrozumienia jednego z najważniejszych siedlisk przybrzeżnych na naszej planecie i podkreśla, jak ważne jest zachowanie tych złóż - podsumowuje.

Zobacz też: Ogromna ilość plastiku w morzach i oceanach. Ekolodzy z WWF alarmują i apelują do ONZ

oceanodkryciecukier
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (108)