Rozpoznajesz łyżkę ze zdjęcia? Natychmiast wyrzuć ją do kosza

GiS ostrzega przed korzystaniem z łyżki do spaghetti, którą pokazujemy poniżej. Jej używanie może być szkodliwe dla zdrowia. Służby rozpoczęły procedurę wycofania produktu ze sklepów.

GIS wydał ostrzeżenie ws. łyżki do spaghetti
GIS wydał ostrzeżenie ws. łyżki do spaghetti
Źródło zdjęć: © GIS
Mateusz Dolak

10.06.2023 14:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Informacja o niebezpiecznym produkcie pojawiła się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w piątek 9 czerwca.

Ostrzeżenie GIS dotyczy łyżki do spaghetti KMT Style, której dystrybutorem jest KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska. Wadliwy numer partii to: 5403512. Kod kreskowy: 8435545735124.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak czytamy, "w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością".

  • Łyżka do spaghetti przed którą ostrzega GIS
  • Łyżka do spaghetti przed którą ostrzega GIS
  • Łyżka do spaghetti przed którą ostrzega GIS
[1/3] Łyżka do spaghetti przed którą ostrzega GISŹródło zdjęć: © GIS

Czym są aminy aromatyczne?

Aminy aromatyczne to rodzaj substancji chemicznych wykorzystywanych głównie w procesie produkcji barwników i pigmentów służących do barwienia materiałów włókienniczych, skóry i papieru, a także w przemyśle gumowym. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania łyżki z obrotu, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Czytaj też:

Źródło artykułu:WP Wiadomości
gisłyżkajedzenie
Komentarze (42)