Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis babci, który warto przetestować na Wigilię
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Nie wyobrażamy sobie świątecznej wieczerzy 24 grudnia bez tych smakołyków. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami. Najlepszy będzie przepis babci lub mamy.
Składniki na ciasto
300 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
25 g masła
szczypta soli
Ciasto na pierogi - wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę.
Do mąki dodać sól, masło starte na tarce, olej i jajko.
Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę.
To, czy ciasto na pierogi jest dobrze zrobione, poznamy po pęcherzykach powietrza, które pojawią się po przekrojeniu ciasta nożem.
Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na farsz
suszone grzyby według uznania
kapusta świeża
3 cebule
sól i pieprz do smaku
olej
Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić farsz?
Grzyby moczymy (najlepiej przez noc), później gotujemy przez godzinę w tej samej wodzie.
Kapustę kroimy w kostkę i gotujemy.
Po ugotowaniu odcedzamy wodę, wyduszamy kapustę, a następnie smażymy ją na patelni.
Ugotowane grzyby kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni na oleju.
Następnie wszystkie składniki łączymy i jeszcze razem podsmażamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis babci na wigilijne pierogi
Ciasto rozwałkujemy i kroimy w kwadraty lub wycinamy kółka (przykładając szklankę).
Na każdy kawałem nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi.