Alarmujące doniesienia z Japonii. Padł rekord

Średnia temperatura powierzchni wód wokół archipelagu japońskiego w pierwszej połowie bieżącego roku wyniosła 18,44 stopnia Celsjusza - podaje dziennik "Asahi Shimbun". Jest to najwyższa wartość od 1982 roku, kiedy rozpoczęto gromadzenie danych na ten temat.

W tym roku odnotowano rekordową średnią temperaturę wód otaczających archipelag japoński
W tym roku odnotowano rekordową średnią temperaturę wód otaczających archipelag japoński
Źródło zdjęć: © East News
oprac. JUS

17.07.2024 | aktual.: 17.07.2024 16:22

Według informacji przekazanych przez japońskie media, w tym roku zanotowano rekordowo wysoką średnią temperaturę wód otaczających archipelag Japonii.

Dziennikarze "Asahi Shimbun" dokonali analizy danych dostarczonych przez Japońską Agencję Meteorologiczną, które dotyczyły średnich temperatur powierzchni wód. Zostały one zebrane na podstawie odczytów z 10 obszarów morskich, które były wykonywane co 10 dni przez ostatnie 43 lata.

Z analizy wynika, że średnia temperatura tych akwenów od stycznia do czerwca bieżącego roku wyniosła 18,44 stopnia Celsjusza. To oznacza, że była wyższa o 0,26 stopnia w porównaniu z poprzednim rekordem z 1998 roku oraz o 1,06 stopnia wyższa niż średnia dla okresu od 1991 do 2020 roku, który jest uważany za "normalny".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziennik "Asahi Shimbun" podkreśla, że w szczególności temperatura wody w obszarze rozciągającym się na wschód od wyspy Hokkaido, która leży na północy archipelagu, w pierwszej połowie roku była o 2,38 stopnia wyższa niż zwykle.

Toru Miyama, fizyk morski z Japońskiej Agencji ds. Nauki i Technologii Morskiej (JAMSTEC), uważa, że wynika to ze zmiany kierunku i przedłużenia na północ prądu Kuro Siwo (tzw. Prądu Japońskiego), który sprowadza cieplejsze wody z południa. Naukowiec dodaje, że zjawisko to jest również związane z globalnym ociepleniem.

"Oceaniczne fale upałów"

Zmiana ta już wpłynęła na rybołówstwo, między innymi wymuszając przesunięcie o tydzień początku sezonu połowowego w stosunku do roku poprzedniego.

- Ze względu na rosnące temperatury morza, w ostatnich latach połowy łososi i pstrągów stały się praktycznie niemożliwe pod koniec sezonu - powiedział gazecie Kazuhiko Nakajima, dyrektor stowarzyszenia rybaków z siedzibą w Sapporo.

Jedną z przyczyn takich anomalii na łowiskach są "oceaniczne fale upałów", statystycznie rzadkie zjawisko, w którym wysokie temperatury wody morskiej utrzymują się przez ponad pięć dni.

"Asahi Shimbun" przypomina, że jesienią 2021 roku wschodnie wybrzeże Hokkaido zostało dotknięte najgorszym "czerwonym przypływem", jaki kiedykolwiek odnotowano, co spowodowało śmierć ogromnych ilości jeżowców, łososi i ośmiornic.

Źródło artykułu:PAP
japoniapogodaarchipelag
Zobacz także
Komentarze (16)