ŚwiatNowe limity obecności szkodliwych związków chemicznych w żywności

Nowe limity obecności szkodliwych związków chemicznych w żywności

Komisja Europejska wprowadziła nowe
limity na obecność rakotwórczych dioksyn i związków znanych jako
PCB w żywności pochodzenia zwierzęcego i w karmach dla zwierząt.

03.02.2006 14:30

Produkty żywnościowe lub karma dla zwierząt, które będą przekraczać poziom tych szkodliwych związków, od listopada nie będą dopuszczane do sprzedaży na rynku unijnym.

Unijny komisarz ds. zdrowia Markos Kyprianu powiedział, że KE będzie starać się systematycznie działać w kierunku minimalizowania wpływu szkodliwych substancji chemicznych na człowieka. Teraz zadaniem władz poszczególnych krajów członkowskich jest monitorowanie przestrzegania określonych limitów przez producentów żywności i hodowców zwierząt - powiedział Kyprianu.

Dioksyny i PCB to substancje chemiczne szkodliwe dla ludzi. Powodują raka, choroby układów immunologicznego i nerwowego, uszkodzenia wątroby, bezpłodność, uszkodzenie płodu u kobiet w ciąży.

Związki te powstają podczas spalania m.in. paliw w elektrowniach, odpadów w spalarniach oraz opakowań z tworzyw sztucznych w domowych piecach centralnego ogrzewania. Niezwykle trudno je zneutralizować. Pozostają w środowisku przez dziesiątki lat. Do ustroju człowieka mogą przedostawać się przez płuca, skórę oraz przewód pokarmowy.

W ostatni wtorek w Belgii, Holandii i Niemczech zamknięto ponad 600 ferm trzody chlewnej i kurzych w związku ze znalezieniem śladów dioksyn w paszach dla zwierząt.

Katarzyna Rumowska

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)