Niemal 40 gatunków pieczywa na XVII Święcie Chleba w Poznaniu
Prawie 40 gatunków pieczywa można będzie skosztować w Poznaniu w ramach XVII Święta Chleba, które odbędzie się w najbliższą sobotę w Poznaniu. W wydarzeniu wezmą udział producenci pieczywa z regionu, którzy swój chleb będą wypiekali także na poznańskim Starym Rynku.
- Może być z ziarnami i wszelkimi możliwymi przyprawami. Obecnie konsumenci chleba sami narzucają producentom paletę możliwych smaków - podkreślił na poniedziałkowej konferencji prasowej prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka.
W ramach Święta Chleba na poznańskim Starym Rynku zorganizowany zostanie kiermasz, na którym można będzie poznać ofertę piekarni z Poznania i Wielkopolski oraz spróbować lub kupić ich produkty. Przygotowano także występy artystyczne i konkursy z nagrodami.
Sobotnie wydarzenie, które odbędzie się pod hasłem "Gdy człowiek je chleb codziennie, zdrowiem tryska promiennie" ma nie tylko zachęcić do częstszego stosowania chleba w codziennej diecie, ale także zwrócić uwagę na jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
- Bez względu na gatunek pieczywa, każdy chleb wypiekany w tradycyjny sposób jest zdrowy i potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W ostatnich latach musimy walczyć nie tylko z agresywną reklamą produktów żywnościowych, jak np. chipsy, ale także z wielkimi supermarketami - zaznaczył Butka.
- Musimy pamiętać, że dobre pieczywo może robić tylko dobry fachowiec. Mamy już wiele zakładów, które pieką z tzw. gotowych "miksów", na których jest napisane, że wystarczy dolać 15 litrów wody, zamieszać trzy minuty na wolnych obrotach, 15 minut na szybkich i mamy chleb. Ale nie o to chodzi. Prawdziwy chleb robiony jest zawsze na zakwasie - dodał.
Obecnie średnie roczne spożycie pieczywa w Polsce wynosi od 49 do 51 kg. Prezes stowarzyszenia zaznaczył, że pomimo, iż według statystyki spożycie chleba wzrosło o jeden punkt procentowy, to branża jest nadal w nienajlepszym stanie.
- W tej chwili nastąpił bardzo zły okres, ponieważ uczniów mamy bardzo niewielu. W momencie zmian politycznych uczniów mieliśmy zdecydowanie więcej, po czym nastała moda na szkoły ogólnokształcące, zapominając o szkołach zawodowych - mówił Butka. Jak dodał w Poznaniu pierwszy rok kształcenia w zawodzie piekarza rozpocznie w tym roku 9 uczniów, natomiast cukierników - ok 50. W porównaniu z ubiegłymi latami zainteresowanie pracą cukiernika spadło o połowę, zaś piekarza - o 90 proc.
Jak zaznaczają producenci pieczywa, chleb jest podstawą prawidłowej i zdrowej diety. Zawiera m.in. żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor i cynk oraz witaminę E i witaminy grupy B, w tym tiaminę, czyli wit. B1 biorącą udział w spalaniu cukrów oraz wit. B2, czyli ryboflawinę wpływającą na kondycję wzroku, skóry, kości i wspomagającą procesy odpornościowe. W pieczywie zawarte są również białka roślinne, węglowodany złożone oraz ułatwiający lepsze trawienie - błonnik pokarmowy. Chleb jest ponadto źródłem kwasu foliowego, zlecanego w codziennej diecie m.in. kobietom w ciąży.