Niebezpieczne frytki i kawa?
Akrylamid - toksyna, którą zawierają m.in. dania smażone - nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka piersi. Nie oznacza to jednak, że substancja ta - znajdująca się np. w smażonych frytkach, ale też kawie - nie jest groźna dla zdrowia - pisze BBC.
Jak czytamy w BBC, od 1991 r. naukowcy badali grupę 43 tys. kobiet, która regularnie spożywała produkty zawierające akrylamid. Wyniki badań wskazują, że kobiety te nie są w większym stopniu zagrożone nowotworem piersi niż panie, które odżywiają się zdrowo.
BBC przypomina, że po raz pierwszy o akrylamidzie świat usłyszał w 2002 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzegła, że substancja ta jest rakotwórcza. Akrylamid powstaje wskutek reakcji między aminokwasami i cukrami, gdy dany produkt jest podgrzewany - pieczony lub smażony. (jask)
Więcej: rel="nofollow">BBC - Cooking compound "no cancer risk"BBC - Cooking compound "no cancer risk"