PolskaNie każda woda zdrowia nam doda w upał

Nie każda woda zdrowia nam doda w upał

Nie jest obojętne, jaką wodę wtedy pijemy w
czasie upałów. Wbrew powszechnemu przekonaniu nawodnienie
organizmu wcale nie oznacza w takiej sytuacji przysporzenia sił,
wręcz przeciwnie, picie nieodpowiedniej wody może nas osłabić -
alarmuje serwis www.wodadlazdrowia.pl.

04.07.2008 | aktual.: 04.07.2008 14:15

Jak tłumaczy na łamach portalu Tadeusz Wojtaszek z programu "Woda dla zdrowia", przed nadmierną temperaturą otoczenia organizm broni się poprzez intensywne pocenie się. W ten sposób obniża się ciepłota ciała, ale wraz z potem wypływają z naszego organizmu składniki mineralne - przede wszystkim sól, która zawiera dużo sodu. Dlatego w czasie upałów należy pić wody wysokozmineralizowane, które wzmacniają elektrolity w mięśniach i dodają sił.

Ekspert portalu wyjaśnia, że znaczny ubytek sodu i innych składników mineralnych z organizmu rozregulowuje gospodarkę wodno elektrolitową, która warunkuje sprawność mięśni. W efekcie nadmiernego pocenia stajemy się ociężali i apatyczni, pogarsza się nasze samopoczucie, odczuwamy dolegliwości sercowe i boli nas głowa.

Picie w takiej sytuacji zwykłej wody źródlanej nie zawierającej soli mineralnych, powoduje szybsze odwodnienie organizmu. Jest w nim coraz mniej sodu, który utrzymuje na odpowiednim poziomie zawartość wody w naszym ciele. Im więcej pijemy, tym szybciej wydalamy z siebie wodę, a wraz z nią dające siłę składniki mineralne. Dochodzi wówczas do zasłabnięć, pojawia się też ryzyko zaburzeń pracy serca.

W Indiach nauczyłem się pić wodę w cieniu, pić wodę przed zmęczeniem albo po zmęczeniu ale z odpoczynkiem - opowiada "Wodzie dla zdrowia" prezenter pogody i podróżnik Jarosław Kret. Tłumaczy, że przed zaspokojeniem pragnienia należy przez kilka minut wychłodzić organizm po wysiłku.

Także przed wyjściem z chłodnego pomieszczenia warto pamiętać o dostarczeniu organizmowi wody, zanim będzie musiał zmagać się z upałem. Dodaje, że w Indiach, gdzie nie można kupić wód mineralnych, do wody dodaje się zawsze odrobinę soli, a dla smaku plasterek cytryny, trochę sproszkowanego imbiru i miodu.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)