Kolor płomienia w kuchence gazowej ma znaczenie. Jaki jest prawidłowy?
Jaki kolor powinien mieć płomień gazu w kuchence? Niebieski, żółty czy pomarańczowy? Wyjaśniamy, z czego wynikają różnice.
Kuchenki gazowe nadal są popularne w polskich domach. Mimo że zastępowane są przez płyty indukcyjne, to jest nadal bardzo wielu zwolenników gotowania "na gazie".
Gaz ziemny dostarczany jest w różnych odmianach - może być to wysokometanowy E lub zaazotowany Ls i Lw. Rodzaj gazu nie wpływa jednak na barwę płomienia. Pamiętajmy, że optymalny kolor płomienia to jasnoniebieski. Oznacza to, że paliwo spala się w pełni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaki kolor powinien mieć płomień?
Im gaz jest bardziej żółty, tym gorsze jest jego spalanie. A im gorsze spalanie, tym jego zużycie rośnie. To przekłada się nie tylko na większe rachunki, ale też na czas przygotowywania potraw.
Czasami kolor gazu może wynikać z jego składu, ale zdarza się, że winna jest nasza kuchenka.
Zmiana koloru płomienia może być spowodowana np. zabrudzeniami palników, powierzchni garnków czy niewielkimi opiłkami lub też zanieczyszczeniami w instalacji. W takich sytuacjach osoby z odpowiednimi uprawnieniami powinny przeprowadzić czynności serwisowe.
Co ważne, domowymi metodami nie można sprawdzić jakości gazu i nie powinniśmy sami tego robić. Do analizy jakościowej gazu wykorzystuje się m.in. przyrządy zwane chromatografami, których obsługa wymaga przeszkolenia.
Czytaj też: