Kolor płomienia w kuchence gazowej ma znaczenie. Jaki jest prawidłowy?

Jaki kolor powinien mieć płomień gazu w kuchence? Niebieski, żółty czy pomarańczowy? Wyjaśniamy, z czego wynikają różnice.

Jaki kolor powinien mieć płomień w kuchence gazowej?
Jaki kolor powinien mieć płomień w kuchence gazowej?
Źródło zdjęć: © East News
Mateusz Dolak

Kuchenki gazowe nadal są popularne w polskich domach. Mimo że zastępowane są przez płyty indukcyjne, to jest nadal bardzo wielu zwolenników gotowania "na gazie".

Gaz ziemny dostarczany jest w różnych odmianach - może być to wysokometanowy E lub zaazotowany Ls i Lw. Rodzaj gazu nie wpływa jednak na barwę płomienia. Pamiętajmy, że optymalny kolor płomienia to jasnoniebieski. Oznacza to, że paliwo spala się w pełni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki kolor powinien mieć płomień?

Im gaz jest bardziej żółty, tym gorsze jest jego spalanie. A im gorsze spalanie, tym jego zużycie rośnie. To przekłada się nie tylko na większe rachunki, ale też na czas przygotowywania potraw.

Czasami kolor gazu może wynikać z jego składu, ale zdarza się, że winna jest nasza kuchenka.

Zmiana koloru płomienia może być spowodowana np. zabrudzeniami palników, powierzchni garnków czy niewielkimi opiłkami lub też zanieczyszczeniami w instalacji. W takich sytuacjach osoby z odpowiednimi uprawnieniami powinny przeprowadzić czynności serwisowe.

Co ważne, domowymi metodami nie można sprawdzić jakości gazu i nie powinniśmy sami tego robić. Do analizy jakościowej gazu wykorzystuje się m.in. przyrządy zwane chromatografami, których obsługa wymaga przeszkolenia.

Czytaj też:

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (20)