ŚwiatHiszpania. Epidemia listeriozy. Rząd wydał międzynarodowy alert

Hiszpania. Epidemia listeriozy. Rząd wydał międzynarodowy alert

2 osoby nie żyją, a co najmniej kilkaset zachorowało na listeriozę w Hiszpanii. Sytuacja stała się na tyle poważna, że rząd w Madrycie wydał międzynarodowy alert. To już kolejny europejski kraj w którym wybuchła epidemia.

Hiszpania. Epidemia listeriozy. Rząd wydał międzynarodowy alert
Źródło zdjęć: © East News | MONKPRESS/EAST NEWS
Piotr Białczyk

23.08.2019 20:18

W czwartek w Kantabrii (na północy kraju) zmarł 62-latek chory na listeriozę. Była to już druga ofiara rozprzestrzeniającej się głównie w południowej części tego kraju choroby. Trzy dni wcześniej w Sewilii zmarła 90-letnia pacjentka szpitala Virgen del Rocio.

Na całe szczęście ministerstwu zdrowia oraz służbom sanitarno-epidemiologicznym udało się już ustalić główną przyczynę zachorowań na listeriozę. Wpływ na rozwój bakterii miały wędliny i mięso marki La Mecha, którą zarażeni wcześniej spożywali.

Z informacji przekazanych przez służby sanitarne w stolicy wynika, że od czwartku w całym kraju potwierdzono 150 zachorowań na listeriozę. Ponad 520 innych osób trafiło do szpitala z takim podejrzeniem - są pod baczną obserwacją lekarzy.

Zobacz także: Kontrowersyjne zdjęcie z Ryszardem Czarneckim. Michał Dworczyk komentuje

Wśród hospitalizowanych osób na terenie Andaluzji (południe kraju) są 23 kobiety ciężarne. Pod koniec lipca jedna z mieszkanek Madrytu w efekcie zachorowania na listeriozę po spożyciu mięsa mielonego straciła zaawansowaną ciążę.

Ministerstwo Zdrowia poinformowało już o licznych przypadkach władze sanitarne państw UE. Powiadomiona została także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
W ramach alertu resort zalecił wycofanie z obrotu produktów mięsnych oferowanych przez La Mecha.

Hiszpania to drugi kraj, po Wielkiej Brytanii, który mierzy się z epidemią listeriozy. Na początku sierpnia na Wyspach z powodu tej zakaźnej choroby zmarło 6 osób. Wszystkie ofiary wcześniej zjadły posiłek w szpitalu.

Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu m.in. niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb oraz owoców morza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (89)