Gąska sosnowa. Jak wygląda? Grzyby są warte fortunę. Pojawiły się w Beskidach
Gąski sosnowe to jedne z najdroższych grzybów na świecie. Za ich kilogram koneserzy są w stanie zapłacić nawet 2 tysiące euro. Dotychczas grzyby te były uznawane za wymarłe na terenie naszego kraju, jednak po ponad 100 latach odnotowano ich pojawienie się w Beskidach. Jak wygląda gąska, gdzie jej szukać i dlaczego jest tak droga? Najbardziej cenią ją Japończycy.
18.08.2022 | aktual.: 18.08.2022 12:54
Gąska sosnowa, znana także jako grzyb Matsutake jest ceniona w krajach Dalekiego Wschodu, Japonii czy Stanach Zjednoczonych. Jej cena wynika z rzadkiego występowania osobników, które sprawia, że są to grzyby poszukiwane przez grzybiarzy. Koneserzy doceniają zaś ich wyjątkowy, cynamonowy posmak oraz teksturę.
Gąska sosnowa cena. Grzyby w prezencie ślubnym
Owocniki grzybów Matsutake są szczególnie cenione w Japonii, gdzie przypisuje się im właściwości lecznicze. Gąski sosnowe w kraju kwitnącej wiśni są tak drogocenne, że wręcza się je nawet w prezencie ślubnym. Z tego względu za kilogram rodzimych grzybów Japończycy są w stanie zapłacić nawet 2 tysiące euro. Dużo tańsze są eksportowane okazy – w USA za kilogram suszonych grzybów Matsutake trzeba zapłacić około 500 dolarów.
Gąska sosnowa w Polsce
Grzyby Tricholoma matsutake występują w Europie, Azji, Ameryce Północnej i na Hawajach. W Polsce jeszcze do ubiegłego roku uważano je za gatunek niewystępujący, który pojawił się w naszym kraju przeszło 100 lat temu.
W 2021 roku po raz pierwszy od wieku zostały one znalezione przez grzybiarzy z gminy Zawoja.
"Polskie Matsutake - gąska sosnowa - Gmina Zawoja"
Informacja o pojawieniu się gąsek sosnowych w Polsce ukazała się także w tym roku. Tym razem stanowiska owocników odnaleziono w powiecie suskim w Małopolsce.
Gąska sosnowa. Jak wygląda?
Grzyby Matsutake można pozyskać wyłączne ze stanu dzikiego. Trudno je znaleźć, ponieważ występują rzadko, dodatkowo są zagrożone wymarciem.
Owocniki gąski sosnowej łatwo pomylić z borowikami, opieńkami oraz trującymi muchomorami Smitha (które nie występują w Polsce). Grzyby określane także jako opieńka sosnowa lub prośnianka sosnowa mają brązowe, grube, stożkowate kapelusze o zawiniętych w stronę trzonu brzegach. Od spodu kapelusza widoczne są drobne blaszki wycięte zatokowo przy trzonie. Nóżka gąski sosnowej ma brązowo-białą barwę, jest gruba i sprężysta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Matsutake na talerzu. Co przyrządzić z gąski sosnowej?
Cynamonowy posmak, który stanowi wyróżnik gąski sosnowej, utrzymuje się nawet po długim gotowaniu lub smażeniu grzyba. W Japonii Tricholoma matsutake stanowi element dań, zup i sosów. Jak wskazują koneserzy, grzyby te najlepiej kroić na duże kawałki, nie niszcząc ich niepowtarzalnej struktury.
Zobacz również: Mroczne grzybobranie. Znalezienie tego grzyba może cię przerazić