Festiwal piwa i food trucków w poznańskiej Starej Rzeźni
W najbliższy weekend w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych piw z polskich, czeskich i belgijskich browarów. Na zgłodniałych będą czekać dania serwowane z food trucków, których oferta już dawna wykroczyła poza zapiekanki i hot-dogi.
W Polsce od kilku lat widać rosnące zainteresowanie niszowymi markami piwa wytwarzanego w niewielkich, lokalnych browarach, którym udaje się przełamać monopol wielkich koncernów browarniczych. Jednocześnie rośnie w Polsce kultura spożywania piwa i w coraz większej liczbie miast odbywają się różnego rodzaju targi i festiwale piwne, przyciągające coraz większe rzesze miłośników złocistego trunku.
Jedną z takich imprez jest Beer Frinds Festival, która odbędzie się w Poznaniu w najbliższy weekend i potrwa trzy dni. Od 22 do 24 maja na terenie Starej Rzeźni przy ul. Garbary będzie można spróbować piw z niewielkich polskich browarów, a także uznanych na świecie browarów belgijskich i czeskich.
- Naszym założeniem jest stworzenie festiwalu, który ma do zaoferowania o wiele więcej niż samo spożywanie piwa. Zamierzamy projektem BFF weryfikować popularny odbiór piwa, jako napoju taniego i zwykłego – tak cele festiwalu definiują sami organizatorzy.
Na terenie festiwalu będzie nie tylko co wypić, ale także zjeść. W strefie gastronomicznej będzie można spróbować najlepszych dań serwowanych z food trucków, których oferta cały czas się poszerza i coraz bardziej wyszukane danie. Wystawcy nie tylko z Poznania, ale także z Warszawy, Łodzi, Wrocławia i Trójmiasta zaoferują całe bogactwo ulicznych smaków - od bratwurstów, przez kuchnię węgierską, aż po tradycyjne burgery.
W programie festiwalu znalazły się też pokazy kulinarne z udziałem szefów kuchni najlepszych poznańskich restauracji. Kucharze z Warto Nad Wartą, Wieniawskiego5, Nowa Sytuacja, LARS LARS & LARS, Racja Mięsa i Kriek Belgian Pub & Cafe zaprezentują swoje talenty i niecodzienne podejście do świata kulinarnego, tworząc dania na bazie piwa.
Nie zabraknie także seminariów dotyczące branży browarniczej i wykładów o food pairingu – sztuce gotowania polegającej na dobieraniu pozornie niepasujących do siebie składników.
W piątek, 22 maja festiwal będzie odbywał się w godz. od 12 do 23, w sobotę od 10 do 23, a w niedzielę od godz. 10 do 20. Bilet jednorazowego wstępu na imprezę kosztuje 5 zł.
Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .