Fast-food zagraża Hong Kongowi?
Mieszkańcy Hong Kongu częściej zapadają na choroby wieńcowe i zawały serca niż ich bliscy sąsiedzi z południowych Chin.
Przyczyną tych różnic jest odmienna dieta i tryb życia - wynika z opublikowanych w piątek badań.
17.08.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Testy na 140 mieszkańcach Hong Kongu dowiodły, że 20% z nich ma znacznie cieńsze ściany żył i tętnic niż np. Chińczycy z prowincji Panyu.
W Hong Kongu zwyczaje żywieniowe są bardzo zbliżone do zachodnich; nie obywa się oczywiście bez niezwykle tłustych i kalorycznych dań fast-food - powiedział gazecie South China Morning Post współorganizator badania, profesor Woo Kam-sang. Znaczący wpływ ma też z pewnością dużo większy stres w pracy, jaki panuje w Hong Kongu niż w pozostałej części Chin - dodał. (and)